Wethouder Wijbenga bezoekt ‘Het Rotte Land’

Bergschenhoek/Rotterdam - Vrijdag 4 juni bracht wethouder Bert Wijbenga van de gemeente Rotterdam een werkbezoek aan de tentoonstelling ‘Het Rotte Land’ in het Chabot Museum. Deze tentoonstelling sluit aan bij de viering van 750 jaar dam in de Rotte. Wijbenga: “Wat een prachtige belevenis. De historische Rotte, bron van Rotterdamse historie, zo geweldig verbeeld door Chabot. Een ode aan de rivier. De expositie een ode aan de kunstenaar die de Rotte omarmde.”

Vanaf zaterdag 5 juni toont het Chabot Museum een ode aan de Rotte, het landschap én het kunstenaarsatelier met Henk Chabot, Marjolijn van den Assem, Florette Dijkstra en Mai van Oers. We zien Chabot (1894-1949) als schilder en tekenaar van de Rotte in alle jaargetijden, maar ook als schilder die het bombardement op Rotterdam vanuit zijn dijkwoning en atelier aan de Rotte (Bergschenhoek) indringend heeft verbeeld. Dit gebied rondom de Rotte heet daarom ook wel ‘Land van Chabot’.
Voor dit Land van Chabot, waar nu de Rottemerentunnel wordt aangelegd, verkent kunstenaarsgroep Observatorium mogelijke toekomstscenario’s. Ook dit is te zien in het Chabot Museum onder de noemer Panorama Chabot. De kunstenaars van Observatorium zijn hier regelmatig aanwezig om in gesprek te gaan over ieders dromen en ideeën voor het Land van Chabot. Iedereen is van harte welkom. Op chabotmuseum.nl vind je wanneer de kunstenaars in het museum aanwezig zijn. Ook als zij er niet zijn, kan je een boodschap achter laten. Alle ideeën worden bewaard en zijn onderdeel van het denken over een kunstzinnige culturele herinrichting van het landschap aan de Rotte.

Het werkbezoek

Tijdens het werkbezoek werd Wijbenga geïnformeerd over het programma 750 jaar dam in de Rotte en hoe dit de Rotte voor de lange termijn programmeert. Jisca Bijlsma, directeur van het Chabot Museum en Ruud Reutelingsperger van Observatorium deelden hun visie op de toekomst van het ‘Land van Chabot’. Het uitzicht anno nu vanaf de Rottedijk is een laatste rest horizon binnen de stadsgrenzen. Waar de kunstenaar Henk Chabot landerijen, rivier en wolkenluchten schilderde, is een snelwegtunnel in aanleg. Zij pleitten voor een beschermd vergezicht als eerbetoon aan de kunstenaar. Tot slot werden de eerste vondsten uit het Land van Chabot, verzameld door leerlingen van de Michaëlschool in de tentoonstelling geplaatst. Cultuurcoach Marijke Sol bracht de ‘schatten’ mee die door de leerlingen in het ‘Land van Chabot’ zijn gevonden tijdens de lessen die zij in samenwerking met het Chabot Museum geeft op de Michaëlschool en de Prins Alexanderschool.

Kunstroute 'Vang de Rotte'

Het Chabot Museum toont niet alleen het gebied langs de Rotte binnen de eigen muren, maar draait het ook om: vanaf 10 juli kan je het Land van Chabot ontdekken in de Vang de Rotte kunstroute. Het Chabot Museum daagde iedereen uit om het landschap en de rivier te vangen in een schilderij, tekening, gedicht, foto, welk medium dan ook. Een jaar lang, waarin de musea nauwelijks geopend waren, lieten velen hun creativiteit stromen. De inzendingen zijn te zien op verschillende locaties langs de Rotte en in het Chabot Museum. Deze route beweegt je letterlijk en figuurlijk. Ontdek de kunstwerken, maar ook het Hollandse landschap én wat de verschillende plekken langs de Rotte nog meer te bieden hebben. Kijk op chabotmuseum.nl voor de zomeractiviteiten van het Chabot Museum langs de Rotte.

750 jaar dam in de Rotte

De tentoonstelling Het Rotte Land en de Vang de Rotte kunstroute zijn onderdeel van het programma 750 jaar dam in de Rotte. In 2020 bestond de Rotte-dam 750 jaar. Een historisch moment waar de stad Rotterdam door is ontstaan. Dat werd in 2020 al gevierd met diverse activiteiten op en rond de Rotte. Vanwege de coronamaatregelen werd een deel van het festiviteitprogramma uitgesteld. Nu de maatregelen versoepeld worden kunnen deze activiteiten alsnog georganiseerd worden, maar dan in ‘Het Jaar van het Landschap’. Zo gaat binnenkort de coronaproof variant van de Rotte Dam Loop van start, gaan we Dammen op de Dam, Op Expeditie langs de Rotte en meer. De tentoonstelling van het Chabot Museum gaat als eerste van start. Kijk op 750jaardam.nl voor de overige activiteiten.

Programma Rivieroevers Rotterdam

Het thema-jaar 2020, 750 jaar Dam in de Rotte is mede geïnitieerd door de gemeente Rotterdam, het Comité Rotte-Dam, Bureau Oudheidkundig Onderzoek Rotterdam, Stichting Plezierrivier de Rotte en Ook dit is de Rotte. Het programma is samengesteld op basis van plannen, wensen en ideeën van zowel initiatiefnemers uit de stad als ondernemenden uit het recreatiegebied Rottemeren. Het thema-jaar maakt deel uit van Programma Rivieroevers van Gemeente Rotterdam. Het doel van dit programma is meer Rotterdammers die recreëren aan de rivieren de Rotte en de Nieuwe Maas. Voor de Rotte betekent dit meer groen, meer routes, meer bestemmingen, meer plekken om te verblijven, meer natuur en meer activiteiten.