Hergebruikt hout

Lansingerland - Welkom bij de maandelijkse column van het platform Lansingerland Samen Duurzaam. Vanaf deze plek wordt u geïnformeerd over wat er allemaal gebeurt rondom het thema duurzaamheid in Lansingerland.

Duurzaamheid is voor mij vooral zuinig omgaan met de materialen die we hebben op onze planeet. Kort gezegd doe ik dit door waarde te zien in dingen die anderen als afval zien en dit opnieuw te gebruiken. Ik dacht dat dit een gekke hobby was van mij.
Mijn vrienden wilden altijd de nieuwste producten hebben en zagen het gemak van kopen. Ik vond het juist een uitdaging om goede gebruikte spullen te vinden en die op te knappen of repareren. De laatste tijd zie ik steeds meer bedrijfjes die op deze manier circulair bezig zijn. Op de zakelijke markt zie je dat slopers tegenwoordig materialen ‘oogsten’ uit oude gebouwen en dit weer bruikbaar maken voor een volgend project. Voorbeelden van bedrijven zijn Beelen, New Horizon Urban mining en Oogstkaart.
Ook op de consumentenmarkt zijn hier nu bedrijfjes ontstaan. Als ik iets klus dan probeer ik dit zoveel mogelijk met hergebruikt materiaal. Dit kun je bijvoorbeeld kopen bij Buurman in Rotterdam (https://www.buurmanrotterdam.nl/). Dit is een houthandel die gebruikt hout en restpartijen verkoopt. Daarnaast bieden ze bouwpakketten en workshops aan om te laten zien wat er nog allemaal kan met oud hout. Naast het feit dat er duurzaam wordt omgegaan met materiaal heeft dit concept ook een sociale functie. Er is een mogelijkheid voor teambuilding workshops en de werkbanken kunnen worden gehuurd.

Oproep

Mijn doel is om eenzelfde soort bouwmarkt en werkplaats te realiseren in Lansingerland. Wat ik nodig heb zijn een locatie, leveranciers van gebruikt materiaal of restpartijen, machines om hout te bewerken en vrijwilligers die het leuk vinden om dit op te starten. Kun je mij hier wellicht mee helpen? Neem dan gerust contact op. Mijn email adres is bvanderham90@gmail.com.

Bas van der Ham