Sponsors welkom om droom te verwezenlijken

Skiën en studeren weet Kay Greebe goed te combineren

Berkel en Rodenrijs - Het skiën is hem eigenlijk met de paplepel ingegoten. Mede door zijn vader die indoor Ski en Snowboardcentrum Roundhill in Dordrecht onder zijn hoede heeft. En wil je deze sport goed bedrijven dan heeft dat op jeugdige leeftijd al zijn beperkingen. Voor Kay Greebe (14) geen uitjes en feestjes die gebruikelijk zijn. De leerling van het Picasso Lyceum in Zoetermeer vertoeft dit jaar zo'n twintig weken in het buitenland voor training. Bijgestaan door Berkelaar Jim Visser: "Ik doe deze opdracht, sponsors zoeken, met een groep van vijf jongens vanuit de opleiding Sportmarketing & -Management vanuit de Hogeschool Rotterdam".

Rien Kuyvenhoven

Voor Kay Greebe begon het al op jonge leeftijd. "Eigenlijk ben ik al op mijn eerste jaar begonnen en kwam ik op zesjarige leeftijd in een team terecht", vertelt de jeugdige inwoner van Berkel en Rodenrijs alsof het de gewoonste zaak van de wereld is. "Nu zit ik in het skiteam van Midden-Nederland als statushouder met een NOC-NSF klassering waardoor je aan buitenlandse wedstrijden kunt deelnemen. En met toestemming, als de verrichtingen het toelaten, mag je daar ook je huiswerk maken, waarbij begeleiding aanwezig is. Het Picasso Lyceum is een school met veel topsport kinderen", weet hij.

5000 jaar

Skiën is zich voortbewegen over sneeuw of een kunstskibaan met behulp van twee planken, ski's genoemd, die aan de voeten (skischoenen) worden bevestigd. Het woord ski is afkomstig van het Oudnoorse skiða, dat 'rechte plank' betekent. Vroeger was skiën geen sport, maar een transportmiddel in de wintermaanden. Blijkbaar gebruikten jagers de ski’s toen al om te jagen. Het was in die tijd vooral een belangrijk transportmiddel. De ski’s zagen er meer uit als langwerpige sneeuwschoenen en vijfduizend jaar geleden sjeesde niemand de berg af. Het skiën stamt af van het langlaufen.
Dit jaar zal het ook weer woekeren zijn voor Kay Greebe die school en trainingen moet zien te combineren, terwijl Oostenrijk, Andora, Italië en Scandinavische landen op het programma staan. Landen die statushouders bij deze sport ondanks het coronavirus toestemming geven trainingsweken in de sneeuw te volgen. Stil zitten is er echter ook nu niet bij.
Kay Greebe: "Op het ogenblijk doe ik veel aan krachttraining thuis. Verder mountainbike ik en is het belangrijk gezond te eten en eventueel supplementen en vitamines tot me te nemen. Ik heb alleen op vrijdag een rustdag. Dan train ik niet. Ik moet toegeven dat er voor mij weinig of geen uitjes of feestjes zijn. Het is op het ogenblik een leven van eten en trainen zonder vakantie", aldus de sporter die bezig is met één van de oudste sporten van de wereld want de oudste ski die gevonden is, is 4500 jaar oud. Hij werd gevonden in een moeras van het Angermantand bij Hoting in Noord-Zweden. Overigens werd er niet alleen al in Scandinavië geskied, dezelfde Mongoolse stam gebruikte in Canada ook al houten latten om zich in de winter te voort te bewegen. Een paar duizend jaar later werd de ski gebruikt door soldaten. In de vele oorlogen tussen Rusland en Zweden gingen ze op de ski het gevecht aan.

Het moderne skiën

Het skiën zoals we nu kennen is uitgevonden door Sondre Norheim, uit Telemark in Noorwegen. Voorheen werd er alleen gelanglauft op houten latten en je voeten waren losjes vastgebonden met rubberen touwtjes. Hij verving de rubberen touwtjes door natte gedraaide wortels van een berk waardoor de voeten steviger op de planken zaten. Hierdoor verloor je nooit meer je ski en kon er van de bergen af geskied worden. Toch duurde het nog lang voordat het skiën populair werd in Europa. Pas eind 19e eeuw kwam het op gang. Een sport die ook best kostbaar genoemd mag worden.
"Nu biedt papa mij de mogelijkheden", is Kay Greebe eerlijk. "En ik heb drie sponsoren. Maar we zoeken er meer. Ik wil dit kunnen volhouden en daarom zijn er meer sponsoren nodig. Jim Visser is mede verantwoordelijk voor de sponsoring en wil mij hierbij helpen", zegt de sporter die als droom heeft deel te nemen aan World- of Europacupwedstrijden skiën.
Student Jim Visser: "Natuurlijk is iedere donatie welkom. Maar we hopen nog meer op sponsoring voor langere tijd. We hebben verschillende sponsorpakketten. Tot de volwassen leeftijd moet je als sporter alles zelf opbrengen en er is nogal eens materiaal wat vervangen moet worden. Misschien kunnen we ook iets terugdoen voor bedrijven die ons willen steunen. Hierbij denken we bijvoorbeeld aan het geven van een presentatie door de vader van Kay (Rogier, red.) die zelf een skischool heeft en kan vertellen over materiaal en andere aanverwante activiteiten op het gebied van skiën en snowboarden."

Bedrijven of particulieren die interesse hebben kunnen vrijblijvend contact opnemen met: kaygreebe@outlook.com .