Het lekkerste fruit met SanLucar en PLUS

Bergschenhoek - Supermarkten bieden een totaalassortiment, een prachtig concept met een mooie selectie van goede producten. Wel zien we afgelopen decennia de traditionele specialist, zoals de groenteboer uit het straatbeeld verdwijnen. PLUS Koelhuis heeft met een aantal lokale partijen hier invulling aan gegeven.

Daan van der Giessen is 34 jaar. Hij is getrouwd en heeft twee kinderen. Hij is werkzaam bij SanLucar. SanLucar is 30 jaar geleden opgericht in Spanje en heeft sindsdien altijd als doel gehad om het lekkerste fruit aan te bieden. Met een nauwe samenwerking met de beste telers en eigen productie over de hele wereld proberen zij dit jaarrond voor elkaar te krijgen. Met hun eigen programma DREAMS proberen zij waar dan ook ter wereld zo goed mogelijk bij te dragen aan het milieu, de omgeving en het welzijn van de mensen. Op hun farms en daarbuiten. Dit sluit goed aan bij de kernwaarde van PLUS, als meest duurzame supermarkt.

Ready to eat

Mango´s en avocado’s zijn al jarenlang niet weg te denken uit het schap, Eetrijp of Ready to Eat. Wat er achter de schermen moet gebeuren om dit te realiseren is topsport. Het fruit komt in Europa aan en wordt hier gerijpt. Bij Sanlucar nemen ze hiervoor de tijd. In speciale rijpingskamers wordt door middel van alleen temperatuur en luchtvochtigheid het fruit voorzichtig gerijpt. Hierdoor gaat het proces langzamer maar doordat het fruit hierdoor niet te veel ´schrikt´ blijft het veel langer goed. De avocado’s zijn de grote trots van Daan. Romig, vol smaak en betrouwbaar! Er is niets zo vervelend als een avocado die bruin van binnen blijkt te zijn. Daan geeft als tip: knijp nooit in een avocado, de kleur zegt voldoende over de rijpheid en leg de avocado nooit in de koelkast.

Uitdagingen

De grootste uitdagingen voor de toekomst zijn de klimaatverandering en de prijzenoorlogen. De winters worden minder koud. Fruitbomen hebben zogenaamde ´koude-uren´ nodig. Dit zijn het aantal uur per winter dat de temperatuur onder de 3 graden Celsius komt. Afhankelijk van het fruitsoort heeft een boom 300, tot soms wel 600 koude-uren per winter nodig. Tijdens deze uren komt de boom tot ´rust´. Als de boom niet voldoende tot rust komt in de winter, heeft hij te weinig energie om in het voorjaar bloemen en later dus vruchten te produceren. Het is nu al zo dat in bepaalde regio´s, waar we een aantal jaar geleden bepaalde fruitsoorten konden telen dat nu niet meer mogelijk is.
Voor boeren, waar ook ter wereld is een mooi product de kroon op hun werk. Steeds lager wordende prijzen moeten in de keten ergens gecompenseerd worden. Op termijn moeten boeren dus concessies doen om hun boerenbedrijf rendabel te houden. Daan gelooft erin dat er een schappelijke prijs gevraagd mag worden voor een product waar je de liefde van de teler voor zijn product proeft.