In deze aflevering (285) van Heden & Verleden tussen Koningsdag en Bevrijdingsdag dompelen we ons onder in de Hoekse volksfeesten uit het verre verleden.

Wie wil reageren of ideeën heeft voor Heden & Verleden kan contact opnemen met de redactie: tel. 010 - 5118892 (keuze 2) of redactie@de-heraut.nl.

Door Fried Füss

Hoekse volksfeesten uit het verre verleden

Bergschenhoek kent een lange traditie van volksfeesten. De eerste foto’s hiervan dateren uit het eind van de 19e eeuw. Deze fotopagina begint met een foto van de feestcommissie uit 1913. Zittend in het midden de erevoorzitter met links en rechts van hem de voorzitter en de ondervoorzitter. Notabelen, waar je in die tijd je hoed of pet voor af nam als je ze tegenkwam. Er waren toen ook nog 13 subcommissies. In 1955 bestond het comité voor het organiseren van de feesten op Koninginnedag en Bevrijdingsdag uit een Erecomité van negen notabelen en een Werkcomité van zeventien personen. Op een zeker moment was er een 'Comité tot viering van de Nationale Gedenkdagen'. Bestaande uit een aantal actieve Hoeksenaars, in de volksmond 'Het Oranjecomité'. En nu al weer ruim 45 jaar onder de naam 'Stichting Nationale Feestdagen Bergschenhoek', maar in de volksmond nog steeds 'Het Oranjecomité'.