De ‘Vraag van de week’

Vorige week vroegen we of u wel zoveel mogelijk lokaal koopt om onze ondernemers in de winkelcentra overeind te houden. Ja, alles wat ik nodig heb en hier te koop is vindt 61% van de lezers die gereageerd hebben en bovendien geeft 32% aan in ieder geval de levensmiddelen en verzorgingsproducten lokaal te kopen.
De nieuwe vraag is of u bij het recreëren in onze prachtige buitengebieden wel zoveel mogelijk rekening houdt met anderen en de daar wonende mensen.

Als de lezers die aan deze peiling meededen ook maar een beetje representatief voor alle inwoners zijn, ziet de toekomst er goed uit voor de plaatselijke ondernemers en zal het aantal pakketbezorgers vast wel af gaan nemen, omdat slechts 7% aangeeft voor het goedkoopste product te gaan en dat betekent dat er online geshopt moet worden.

Hoe stil is het in onze natuurgebieden?

Ondanks een toenemende bebouwing mogen we ons verheugen in veel natuurgebieden aan de rand van de gemeente, maar ook in de groene ader van het Annie M.G. Schmidtpark en de vele kleine speelparkjes met groen in de woonkernen. Het belang daarvan is het afgelopen jaar steeds groter geworden, omdat we ons buiten niet alleen veiliger voelen tijdens corona, maar tussen al dat thuiswerken door ook dichtbij even een frisse neus willen halen.
Dat is goed te zien aan die natuur, waar helaas velen na het ‘aangenaam verpozen', als dank de schillen en de dozen achter laten. Opvallend was het afgelopen jaar de massaliteit waarmee in de buitenruimte gerecreëerd werd. Soms werden parkeerplaatsen bij en de wegen naar natuurgebieden zelfs tijdelijk afgesloten om inwoners te ontmoedigen daar nog naar toe te komen.
De lontjes zijn dit jaar bovendien nog korter dan anders en daardoor ontstaat er zomaar gedoe tussen recreatieve fietsers en koersende wielrenners, met jongeren op snelle scooters, eigenaars van in de berm geparkeerde auto’s en berijders van veel lawaai producerende motoren.
Vooral die laatste categorie, vaak in groepsverband rijdende mooi-weer snelheidsduivels, roept in de stille natuur veel ergernis op bij mensen die daar wonen of lopen te genieten van de stilte die ze na verblijf in een drukke woonomgeving juist zijn ontvlucht. Motorrijders lijken onaantastbaar, omdat vaak alleen snelheidsovertredingen worden beboet, en het overschrijden van de geluidsnorm niet wordt aangepakt. Hoewel voor auto’s een periodieke keuring geldt, zijn daarover voor motoren geen afspraken gemaakt. Daardoor kan in sommige gevallen (bewust) de grens van het toelaatbare overschreden worden, en zeker als dat in de natuur gebeurt, wat als meer dan hinderlijk door recreanten en daar wonende burgers wordt ervaren.

De vraag van week 14:

Hoe gedraagt u zich in onze prachtige buitengebieden?

Ga naar de homepage van www.herautonline.nl en breng vóór maandag 12 april éénmalig uw stem uit door te kiezen uit:

- ik blijf netjes op de paden, maak geen kabaal en laat geen rommel achter
- ik hou me aan de regels en spreek anderen er op aan als ze dat niet doen
- ik ben een levensgenieter; mensen moeten niet zeuren over af en toe een beetje overlast
- ik doe lekker waar ik zin in heb, de buitenruimte is er immers voor mij