Vrachtwagenchauffeur blijf je altijd

Bleiswijk - Zijn hart ligt nog steeds bij het beroep dat hij vele jaren heeft uitgeoefend: vrachtwagenchauffeur. Jan Scholte (63) stuurde vanaf zijn 18e jaar de grootste vrachtwagens door binnen- en buitenland totdat hij er door gezondheidsklachten mee moest stoppen. Nu tekent hij deze kolossen!

John Hofman

De Heraut kwam hem tegen in dienstencentrum De Leeuwerik, waar hij aan een tafeltje zat te tekenen. Hoewel de activiteiten al heel lang vanwege corona stil liggen, ontvangt De Leeuwerik nog wel de meest kwetsbaren, zij het mondjesmaat, daarbij de regels in acht nemend wat corona betreft.

Tekenen

Op zijn 48e moest Jan er mee stoppen en dat viel hem zwaar, want hij hield van zijn vak. Hij werd voorgoed arbeidsongeschikt verklaard. Om toch wat om handen te hebben startte hij vijftien jaar geleden met het tekenen van vrachtwagens en daar kan hij nog jaren mee doorgaan, want er zijn uiteraard heel veel verschillende soorten vrachtwagens, met of zonder trailer. Hij tekent ze perfect en op schaal na.
"Ik teken ze wel vanaf foto's of knip de voorbeelden uit de bladen", vertelt Jan. Naast zijn arbeidsongeschiktheid kwam daar ook nog eens nierfalen bij. Zijn nierfunctie is erg laag en hij merkt dat onder meer doordat hij heel snel moe is. Er gloort echter weer enige hoop voor hem, want zijn jongste broer is bereid om een nier aan hem af te staan. Broederliefde, heet dat! Hij zit nu in het proces om te bekijken of er een match is, waarna de operaties kunnen worden gedaan, Het zal geweldig nieuws zijn voor Jan als die match er is, maar ook daarna zal hij moeten afwachten of de nieuwe nier door zijn lichaam wordt geaccepteerd. Daar gaat hij wel van uit, om de moed niet te verliezen. Voorlopig kan hij twee keer per week terecht in De Leeuwerik om zijn hobby uit te oefenen, waar hij tevens wat aanspraak heeft met andere mensen.