In deze aflevering (282) van Heden & Verleden aandacht voor het 50-jarig bestaan van Herenkapsalon Arjan van Velzen te Bergschenhoek.

Wie wil reageren of ideeën heeft voor Heden & Verleden kan contact opnemen met de redactie: tel. 010 - 5118892 (keuze 2) of redactie@de-heraut.nl.

Door John Hofman

Herenkapper knipt nog met veel plezier

Bergschenhoek - Terugkijkend zijn de jaren voor kapper Arjan van Velzen voorbij gevlogen. Op 28 april van dit jaar wordt er aan de Dorpsstraat 71 precies 50 jaar geknipt. Vader Arnold opende de kapperszaak op 28 april 1971, maar was al een aantal jaren kapper.

Arnold van Velzen leerde knippen bij kapper Heezen aan de Rodenrijseweg in Berkel en Rodenrijs, gerund door drie broers Heezen. Jan Heezen kocht een kapsalon van Kind in Bergschenhoek, dat gelegen was naast Café Bravenboer. Na enige tijd ging Arnold bij Jan werken. Hierna kocht hij de herenafdeling van deze salon, maar bleef nog een paar jaar in hetzelfde pand als Heezen knippen. Tijdens de bouw van de nieuwe salon heeft Arnold nog een half jaar in het pand van Roeleven gezeten.
Zoon Arjan volgde op zijn 16e jaar een opleiding aan de Kappersacademie in Rotterdam, werkte bij verschillende kapsalons en startte daarna in oktober 1988 zijn eigen kapsalon in Capelle aan den IJssel. Inmiddels zat zijn vader al enige tijd in het huidige pand aan de Dorpsstraat, die zoals reeds vermeld, in 1971 werd geopend. Arjan verkocht in 2003 zijn kapperszaak in Capelle aan den IJssel, waarna hij samen met zijn vader de kapperszaak aan de Dorpsstraat ging runnen. Sinds vader Arnold in 2006 met pensioen is gegaan, runt hij de zaak alleen, samen met medewerkster Conny en zijn echtgenote Erika die momenteel vanwege corona niet mee helpt, omdat er qua ruimte slechts twee personen klanten mogen bedienen.
Arjan heeft destijds bewust gekozen voor het vak. "Nee, vader heeft mij nooit geprest om hem op te volgen. Hij heeft mij, misschien onbewust, wel gemotiveerd."
Wat trok hem zo aan in het kappersvak? "Ik ben graag met mijn handen bezig en het contact met klanten vind ik plezierig. Iedere klant heeft weer een ander verhaal." Want dat moet hij beamen: "Klanten vertellen soms hun hele levensverhaal. Als je een klant al dertig jaar knipt, volg je in feite heel zijn leven. Ze kwamen als kind al bij je en hebben inmiddels een gezin, waar je ook weer de kinderen van knipt. Je doet in al die jaren veel mensenkennis op. Je ziet mensen ook veranderen in hun leven. Ik kan gerust stellen dat het contact met klanten mijn hobby is. Ik heb ze tijdens de periode dat ik moest sluiten vanwege de corona heel erg gemist!"

Speciale wensen

Uiteraard blijft Arjan meegaan met de mode in de kapperswereld. Regelmatig volgt hij cursussen of bezoekt hij shows die worden gegeven door leveranciers van kappersproducten. "Je ziet ook dat kapsels van vroeger weer terugkomen. Het is wat veranderd natuurlijk, want wilde men vroeger Brylcreem in het haar, nu zijn dat de diverse waxen, gel of een kleurtje." De klant heeft vaak een speciale wens: zo wil ik het geknipt hebben en laat dan foto's zien, geknipt uit modebladen of via hun mobieltje. "Maar als die wens niet haalbaar is, zeg ik het ook. Ik kan niet toveren! Soms is het haar te slap of er zit te weinig volume in. Het kapsel moet ook bij het gezicht passen. Dus goed communiceren met de klant is heel belangrijk." De kniptechnieken zijn in de loop der jaren wel veranderd. Het knippen is veel bewerkelijker geworden. Knipte Arjan destijds vier klanten in een uur, tegenwoordig haalt hij maximaal vijf in twee uur, mede omdat de klant veel meer wensen heeft. In de periode met z'n vader stonden ze meestal met z'n vieren te knippen.

Trouwe klanten

Corona, hij kan het woord bijna niet meer horen, heeft voor een slechte periode gezorgd. Toen hij zijn zaak moest sluiten, kwam hij even in een dip terecht. Vooral dat onzekere gedoe: sluiten, dan weer even open en opnieuw dicht, raakte hem behoorlijk. Arjan denkt zeker ondanks de steun een paar jaar nodig te hebben om er weer bovenop te komen en de achterstand weg te kunnen werken. Gelukkig kan hij bogen op een vaste klantenkring. Heel veel klanten komen al jaren achtereen bij hem en blijven hem trouw.

Geen feest

Denk je wel eens aan stoppen? "Nee hoor, zo lang ik het leuk vind, ga ik door. Het is een onderdeel van mijn leven geworden. Bovendien moet ik van mijnheer Rutte nog minstens vijftien jaar doorgaan, voordat ik AOW krijg. Erger zou het zijn als ik gedwongen moet stoppen omdat er geen inkomsten meer zijn zoals nu vanwege de corona. Ik zou niet weten wat ik dan moet gaan doen. Dit vak beheers ik goed en bovendien: waar kun je nog terecht op mijn leeftijd? (Arjan is nu 52 jaar, red.). Gelukkig mocht ik begin maart weer open en zoals de meeste kappers heb ik het nu erg druk. De agenda staat dagelijks vol. Het viel, na een lange periode van niet mogen knippen, wel wat tegen de eerste dagen", erkent hij. "Onderschat het niet, want het is een zwaar beroep."
Het vieren van het 50-jarig bestaan is in deze tijd van crisis geen optie. "Nee, er komt helaas geen feest. Uiteraard wil ik er wel aandacht aan besteden zoals nu in De Heraut, maar helaas, echt vieren gaat niet. Misschien wat lekkers bij de koffie!"