Alzheimercafé Lansingerland opent online haar deuren

Lansingerland - In het Alzheimercafé komen lotgenoten bijeen om elkaar te ontmoeten. Tijdens de bijeenkomsten wisselen ze informatie, ideeën en ervaringen uit. Corrina Gravesteijn, een van de organisatoren, en mantelzorger Marieke Zwaneveld-Rijsdijk vertellen over hun ervaringen met Alzheimercafé Lansingerland. “Er zijn zoveel zaken die met dementie te maken hebben en dan is het ontzettend fijn om te weten dat je niet de enige bent.”

Yennah Schenk

Dementie is een hersenaandoening waarbij de zenuwcellen of de verbindingen tussen de cellen in de hersenen kapot gaan. Doordat de zenuwcellen minder goed werken gaat het functioneren van de hersenen achteruit. Dementie is een verzamelnaam voor ruim 50 ziektes, waaronder de Ziekte van Alzheimer. Voor de mensen met dementie, familieleden en mantelzorgers is er het Alzheimercafé. Het Alzheimercafé is in samenwerking met Welzijn Lansingerland, GGZ en de Vierstroom.

Themabijeenkomsten

Tien keer per jaar organiseert Alzheimercafé Lansingerland bijeenkomsten met een wisselend thema. Corrina Gravesteijn werkt op de dagbesteding van Laurens De Oudelandse Hof in Berkel en Rodenrijs. Daarnaast zit zij in de werkgroep van het Alzheimercafé, helpt ze bij de invulling van het programma en is ze gastvrouw. “Er is veel onwetendheid over de verschillende vormen van dementie, uitingen van dementie en gedragsproblemen die daarbij komen kijken.” Door in het café aandacht te besteden aan deze en andere onderwerpen, hopen ze die onwetendheid weg te nemen.

Leunen op andermans schouders

Marieke Zwaneveld–Rijsdijk is mantelzorger voor haar vader. Zij noemt de bijeenkomsten in het café een zegen. Sinds de ziekte van haar vader staat haar hele leven op zijn kop. Gelukkig kreeg ze de tip om naar het Alzheimercafé te gaan. “Het voelt voor mij als een warm bad waar ik eventjes op verschillende schouders kan leunen. De eerste keer was voor mij heel emotioneel en ik vond het heel erg fijn. De terugkoppeling en de openheid werden erg gewaardeerd,” vertelt ze.

In deze coronatijd is het Alzheimercafé een tijdje dicht geweest. Op dit moment houden ze de bijeenkomsten online via Zoom.
Marieke: “Ik hoop mensen uit te nodigen om zich ook veilig en begrepen te voelen en verdriet te delen. Dat vind ik heel belangrijk.” Marieke vertelt dat de eerste keer misschien even lastig kan zijn en even wennen als je niet bekend bent met Zoom, maar na het een keer gedaan te hebben ervaar je de online sessies als een laagdrempelige en prettige ervaring en kan Marieke het iedereen met dementie, mantelzorgers en familie van harte aanraden.

‘De zorg volhouden’

De volgende online bijeenkomst van het Alzheimercafé vindt plaats op woensdag 14 april van 19.30 tot 20.45 uur. Tijdens de bijeenkomst ‘De zorg volhouden’ staat het zorgen voor iemand met dementie centraal. Annemieke Wensing van Steunpunt Mantelzorg en Jeanet Moerings, Coördinator Informele Hulp, zullen hier uitgebreid informatie over geven.
Aanmelden kan via acl@alzheimerdwo.nl waarna u de inloggegevens ontvangt. Voor meer informatie: Welzijn Lansingerland, tel. 010- 522 55 45.