Een leven lang onder de auto

Bedrijfswagentechnicus Ab Huisman (64) met pensioen

Bergschenhoek - Aan alles komt een einde. Zo ook aan de loopbaan van Ab Huisman als bedrijfswagentechnicus bij Van Mossel Automotive Groep (v/h ROGAM Bedrijfswagens). Na bijna achterveertig jaar 'sleutelen' mocht de inwoner van Bleiswijk op de dag dat hij 64 werd - donderdag 1 april - met pensioen.

Arie van Driel

Ab: "Aan alles komt een einde. Het nu achterliggende tijdperk heb ik mooi afgesloten. Nu wacht er een nieuw mooi tijdperk op me. Maar als ik terugkijk, dan is het behoorlijk snel gegaan. Komt natuurlijk doordat ik het hier naar mijn zin heb gehad." En dat hadden zijn inmiddels oud-collega´s ook met hem, getuige de vele warme woorden en cadeaus die hij bij zijn afscheid in ontvangst mocht nemen. "Gelukkig ben ik met de auto. Ik had anders niet geweten hoe ik alles op de fiets mee naar huis zou moeten nemen."

Wekker

Bijna achtenveertig jaar lang stond Ab elke werkdag om 6.30 uur op. Smeerde boterhammen voor tussen de middag en stapte bij droog weer op de fiets om samen met zijn maatje en dorpsgenoot Sjaak naar hun werk in Bergschenhoek te rijden. Onderweg namen beiden het leven van alledag door. Ab: "Dat opstaan om half zeven was ik zo gewend, dat ik de wekker niet hoefde te zetten. Ik werd toch wel wakker." Op twee keer na. Al had hij daar een goed excuus bij: "De avond daarvoor was het behoorlijk gezellig." Het parallel aan zijn uitleg lopende drinkgebaar spreekt voor zich.
De nacht voor zijn laatste werkdag kon Ab overigens onmogelijk de slaap vatten. Alles wat hij in de garage had meegemaakt, kwam op zijn netvliezen voorbij. "Wat ik heel vreemd vond. Normaal val ik meteen in slaap. Maar nu... Nu kwam alles langs. Ik was vijftien, zat op LTS De Brug in Zoetermeer en liep elke donderdag stage bij ROGAM. In juli 1974 kwam ik hier in vaste dienst. In die tijd had je nog geen bruggen. Moest ik op een vouwkistje met wieltjes tot onder een wagen rijden om te kunnen sleutelen, met alleen een hamer, beitel en schroevendraaier. Wanneer er geen nieuwe onderdelen waren, moest je al improviserend naar een noodoplossing zoeken. Nu haal je een onderdeel uit het magazijn of je bestelt het."

Handboek

De overgang van 'mechanisch' naar 'elektronisch' bezorgde Ab gemengde gevoelens. "Ineens stond er een computer. Met zo´n ding was ik natuurlijk niet grootgebracht. Een APK-keuring voerde ik volgens het ouderwetse Handboek voor de APK uit. Nu was daar plots de 'APK cd-rom'. Maar goed. Wanneer de tijden veranderen, dan moet je wel mee," aldus de Bleiswijker die niet bang is dat hij zich, nu hij met pensioen is, gaat vervelen. "Ik fiets veel. Ik hou van hardlopen. Samen met mijn vrouw ga ik leuke dingen doen. En ik denk na over vrijwilligerswerk. Straks in De Leeuwerik maar eens kijken of ze me daar willen hebben. Al was het maar om een rolstoel te duwen of boodschappen voor iemand te doen."
Daarnaast droomt de supporter van Ajax ervan om voor de vierde keer de Rotterdam Marathon te lopen. Ab: "De eerste keer dat ik die liep, was ik 35 jaar. Als linksback voetbalde ik toen bij BVCB is. Tot ik om mijn 35ste mijn kruisband scheurde en ik eigenlijk moest worden geopereerd. Maar ik wilde die marathon lopen. Nou, dat heb ik geweten. Twee weken lang, total los. Dat krijg je wanneer je pas in de laatste zes weken voor de start begint met trainen. Twee marathons later heb ik me toch maar aan die kruisband laten opereren. En om er ooit nog eentje te lopen, daar droom ik echt van."