In deze aflevering (281) van Heden & Verleden vieren we het 60-jarig jubileum van CVV Berkel.

Wie wil reageren of ideeën heeft voor Heden & Verleden kan contact opnemen met de redactie: tel. 010 - 5118892 (keuze 2) of redactie@de-heraut.nl.

Door Rien Kuyvenhoven

CVV Berkel is nog altijd springlevend

Berkel en Rodenrijs - Zestig jaar na de oprichting van CVV Berkel zouden de initiatiefnemers van toen
met verbazing hebben rondgelopen op Het Hoge Land waar de zes velden zelden rust krijgen. Vrouwenvoetbal was in die tijd nog uit den boze en is nu een florerende tak van de club. De huidige voorzitter is Boris Wezenberg: "We hebben hoogte- en dieptepunten beleefd van waaruit we zijn gegroeid tot een fantastische voetbalvereniging!"

Voetballen op zaterdag in het eigen dorp kon in de beginjaren zestig alleen in omringende plaatsen. Langzaam maar zeker kwam de oprichting van een voetbalvereniging in Berkel en Rodenrijs tot stand en sloten de initiatiefnemers zich aan bij de KNVB. De vereniging zou samen met TOGB het Berkelse sportpark gaan gebruiken, maar daarvoor stonden nog wel wat hindernissen in de weg. Alleen achter de r.k.-kerk waren toen velden voor voetbal beschikbaar en daarvoor kreeg Berkel van TOGB medewerking.
Na enige gesprekken met de Christelijke Sportfederatie Berkel werd op 9 maart 1961 CVV Berkel opgericht. Het voorlopige bestuur werd gevormd door de heren Henk de Quartel (voorzitter), Jaap van Lien (secretaris) en de algemene bestuursleden Henk Kaptein, Jan Kindt en Tuus Blok. Later uitgebreid met de heren Jan Veldkamp (als penningmeester met de bijnaam Geldkamp) en Piet Stolk. De eerste poging om leden te krijgen leverde meteen 50 nieuwe leden op. Op 7 juli 1961 werd het lidmaatschap van de KNVB verkregen en op 29 februari 1962 werd dat onomkeerbaar, omdat in die tijd het een vereniging bij koninklijk besluit goedgekeurd moest worden.
Inmiddels gaven de bestuursleden Tuus Blok en Jan Kindt trainingen op het terrein van TOGB, waar één avond per week het terrein gehuurd kon worden. In de zomerperiode werden voor zowel senioren als junioren diverse vriendschappelijke wedstrijden georganiseerd tegen naburige verenigingen als BVCB, DSVP en Soccer Boys.
Aangezien in Berkel en Rodenrijs nog geen terrein beschikbaar was, richtte het bestuur zich tot de gemeente Rotterdam. Deze gaf CVV Berkel tenslotte onderdak op sportcomplex Laag Zestienhoven. Zo kon de vereniging gaan meedoen aan de competitie voor het seizoen ’61-'62 met één seniorenelftal en drie juniorenelftallen. Toen eind oktober 1962 sportpark Het Hoge Land in gebruik werd genomen kon CVV haar eerste thuiswedstrijden spelen in het eigen dorp, al was het slechts op één veld. Inmiddels is CVV Berkel een bekende voetbalvereniging in de regio. Met ongeveer 800 leden, 6 velden, 22 kleedkamers en een gezellige kantine is de vereniging niet meer weg te denken in Berkel en Rodenrijs.

Kleedkamers

De groei van de vereniging werd in de loop der jaren enorm. Steeds meer voetballiefhebbers sloten zich aan bij de club. Aan het eind van het seizoen ’62-'63 waren er 112 leden, waardoor met twee seniorenelftallen en vijf juniorenelftallen aan de competitie kon worden meegedaan. Dit verliep niet geheel voorspoedig. Na een langdurige competitiestop wegens de lange en strenge winter werd het voorjaar gekenmerkt door slecht weer. Gedurende de winterperiode werd in de veiling een aantal zaalvoetbaltoernooien georganiseerd en kon worden getraind in de toen nieuwe sporthal aan de Julianastraat, onder leiding van de nieuwe trainer Jan Hijdra. Het seizoen ‘63-'64 werd gespeeld met drie seniorenelftallen en vijf juniorenelftallen. Met de groei van het aantal elftallen kwam er ook een tweede veld beschikbaar. Dit leidde ondanks het buitengewoon gunstige weer helaas niet tot aansprekende competitieresultaten.
De club beschikte net als buur TOGB halverwege de jaren zestig over eigen kleedkamers. Een gedeelte van het clubhuis van TOGB werd tevens clubhuis van Berkel totdat de club onder leiding van Hugo Troost, een groot aantal vrijwilligers en met medewerking van het Christelijk Nationaal Sportfonds een eigen clubhuis realiseerde. Berkel is inmiddels in het derde clubhuis gevestigd. Alle accommodaties zijn door zelfwerkzaamheid tot stand gekomen.
De damesafdeling van de Berkelse zaterdagclub werd in 1975 opgericht en is één van de grootste in onze regio. In de loop der jaren zijn er aansprekende resultaten bereikt. Ook de jeugdafdeling bij de dames bloeit. Het was in de beginfase nog wel wat schipperen met de kleedlokalen voor de dames, maar dat werd goed opgelost. De vrouwen brengen veel gezelligheid met zich mee en doen op grote schaal mee aan het vrijwilligerswerk binnen de vereniging.

Trots

Het huidige bestuur ziet zich - evenals veel andere clubs die iets te vieren hebben - genoodzaakt de festiviteiten voor zich uit te schuiven. Voorzitter Boris Wezenberg: "We hebben besloten de viering van het jubileum een jaar uit te stellen. Volgend jaar zal worden gevierd dat we opgericht zijn in '61 en dat we 61 jaar bestaan. Het is bijna onmogelijk om alle zestig jaren te beschrijven. Ons ledental blijft groeien en zelfs het afgelopen coronajaar kwamen er veel jeugdleden bij. Financieel zijn we gezond en ook qua organisatie ontwikkelen we ons nog iedere dag. We mogen dus een trotse vereniging zijn. Gelukkig maakt corona ons ook creatief en flexibel. Laten we op dit moment met z’n allen nog even volhouden en hopen dat we elkaar deze zomer weer kunnen begroeten op en rond de velden. Het doet mij deugd dat er ondanks deze niet makkelijke tijd allerlei initiatieven zijn genomen om te trainen en elkaar (online) te ontmoeten."