Bewaren en overwegen in je hart

Op 1 januari viert de RK kerk het feest van de heilige Maria, Moeder van God. In het leesrooster horen we dat de herders op bezoek gaan bij Maria en Jozef. En zo gaat het evangelie verder: “Maria bewaarde al deze woorden in haar hart en overwoog ze bij zichzelf.”
Ik moest er aan denken vanwege allerlei gebeurtenissen waarbij overwegen en bewaren afwezig waren of juist heel uitdrukkelijk aanwezig. Wanneer overweegt U iets en bewaart U iets in uw hart? Gelovigen doen dat meestal na de lezingen of de preek in de kerk. Maar waar in onze samenleving gebeurt dat? Misschien bij een stille tocht naar aanleiding van een gewelddadige dood? Misschien bij een vliegtuigramp? Of misschien bij het overlijden van een dierbare of bekende? Misschien wel bij de uitbraak van het virus op de Willibrordschool in Bergschenhoek, heel dichtbij en massaal?
Hoe overweeg je zo’n ramp en wat bewaar je ervan in je hart? Of laat je jezelf verleiden om schuldigen te gaan zoeken in plaats van jezelf af te vragen hoe je zelf bijdraagt aan een veilig en vredevolle gemeenschap? Ook in onze kerken lukt het niet altijd om de zoektocht naar vrede en veiligheid in deze broze tijd op een respectvolle manier te laten plaatsvinden. In die zin maken we deel uit van de Nederlandse samenleving die op zoek is naar ankerpunten om weer verder te kunnen na de pandemie.
“Maria bewaarde al deze woorden en overwoog ze in haar hart”. Hoe kan je woorden en ervaringen bewaren en overwegen in je hart zodat het samenleven beter wordt, zodat er zorg is voor onze kwetsbaren, zodat er een generatie opstaat die woorden van vrede spreekt?
Bewaren en overwegen heeft te maken met dat je in je leven jezelf weet te focussen / concentreren op wat goed is in het leven, waardoor je bijdraagt aan de levensvreugde van de ander en jezelf.
Zie je alleen een hek als een teken dat vrijheid je is afgenomen alsof je opgesloten zit in een kooi? Of krijg je oog voor de bloemen die door het hek groeien als teken voor daar waar je doorheen alle beperkingen elkaar een teken van liefde kan geven.
Mooi om dat in je hart te bewaren en te overwegen.

Pastor Ton Halin