Dagbesteding De Leeuwerik omarmt belevenistafel

Bleiswijk - Het voelde behoorlijk bizar aan, vorige week dinsdag in De Leeuwerik. Aan de ene kant zat het dienstencentrum op last van de GGD op slot voor bezoekers. Reden: het gestaag oplopende aantal coronabesmettingen. Aan de andere kant werd er binnen evenzo goed een feestje gevierd. Met koffie en gebak. En mondkapjes als uiterlijk vertoon. Detail: de regels waren er streng en werden door medewerkers en gasten voorbeeldig nageleefd. Maar bizar was het wel.

Arie van Driel

Tonnie Oosterlaan: "Dat De Leeuwerik vanwege de coronabesmettingen is gesloten voor bezoekers, dat klopt. Voor de dagbesteding wordt echter vier dagen in de week een uitzondering gemaakt, Dit gebeurt om de mantelzorgers van de mensen die hier komen, zoveel mogelijk te ontlasten".
Dat er dit keer bij hoge uitzondering behalve medewerkers, vrijwilligers en leden van de doelgroep ook 'buitenstaanders' welkom waren, had een speciale reden: de overhandiging van een belevenistafel aan de dagbesteding. John van der Meulen en Ed van de Knaap deden dit namens het Heerengenootschap Blesewic en de Stichting Goud voor Oud. Zowel het genootschap als de stichting streeft ernaar goede doelen te steunen.

Veteranen

Tonnie Oosterlaan, die vooraf verschillende belevenistafels had uitgeprobeerd: "Aanvankelijk was het de bedoeling om de tafel op donderdag 24 september te presenteren. Door de maatregelen rond het coronavirus moesten we dat toen helaas afblazen. Maar goed, nu staat de tafel er, zij het met de nodige vertraging".
Tijdens de presentatie noemde John van der Meulen de gebruikers van de tafel 'veteranen uit de samenleving op wier schouders deze mooie samenleving is opgebouwd'. Na de overhandiging hadden de veteranen louter oog voor de 'computer met de afmetingen van een tafelblad', en die al snel in tovertafel werd omgedoopt.
De belevenistafel is een interactief tafelscherm, verplaatsbaar en geschikt voor ouderen en mensen met een beperking. Op een speelse manier stimuleert de rolstoelvriendelijke tafel onder meer het bewegen, het geheugen en de sociale interactie. Rond de 'computer' komen de gesprekken tussen bewoners die eigenlijk met elkaar waren uitgesproken, weer op gang.

Liedjes

Michaela Bakker en Erika van der Spruit zijn blij met de tafel. Als medewerkers van de dagbesteding in De Leeuwerik ontvangen zij vier dagen in de week kwetsbare ouderen en eenzame alleenstaande mensen. De tafel is met haar vele mogelijkheden niet alleen een uitbreiding maar ook een uitstekende ondersteuning van de activiteiten. Naast het onder meer spelen van spelletjes en het trainen van het geheugen, kunnen er ook Oudhollandse liedjes met de tafel worden meegezongen.
Het is overigens de bedoeling dat de term 'dagbesteding' op korte termijn in De Leeuwerik wordt geweerd. Dus zijn Erika van der Spruit en Michaela Bakker op zoek naar een nieuwe benaming. "Als naam klinkt dagbesteding behoorlijk beladen. Wij hebben gemerkt dat er mensen zijn die van die naam onrustig worden. Denken dat zij daar naartoe moeten. Terwijl iedereen daar vrij in is. Maar goed. Wij zijn op zoek naar een vriendelijkere benaming die de mensen niet meer afschrikt."