Je loopt even naar de glasbak verderop in de straat om een paar lege flessen weg te gooien. Ligt er precies in de aanlooproute, vlak naast de bak, hondenpoep. Je ziet het te laat en stapt erin. Balen.
Of vlak voor het opstapje bij je voordeur tref je een boodschap aan. Geen per ongeluk op de grond gevallen ansichtkaart of blauwe envelop, nee, een grote boodschap afkomstig van een hond.
Ik blijf er versteld van staan hoe het toch komt dat het baasje van een hond het zover laat komen.
Je ziet toch als je met je hond aan het wandelen bent, wat ie doet? En als er per abuis op een voor anderen lastige plek gepoept wordt, dan ruim je het toch op? Zijn daar geen hondenpoepzakjes voor?
Ik kan dat niet begrijpen. Zo moeilijk hoeft het toch niet te zijn?
Het valt me trouwens ook op, dat het erop lijkt dat er steeds meer mensen een hond nemen. 's Ochtends vroeg zie je ze met nog ongekamt haar even snel hun nieuwe aanwinst uitlaten. Het beestje plast en poept er op los. Ook op het nabij hun woning liggende kinderspeelveldje. Wat maakt een plasje uit?
Hondenpoep is vies, maar als een hond tegen een wipkip z'n plasje doet, lijkt me dat ook niet fris.
Met deze mensen in discussie gaan is veelal onmogelijk. Je krijgt al snel een grote mond. Waar bemoei je je mee. Ik betaal toch hondenbelasting? Van katten ondervind je veel vaker overlast, dus zeur niet zo.
Gelukkig zijn er ook hondenbezitters voor wie dit allemaal niet geldt. Zij nemen de tijd voor het uitlaten van hun hond en ruimen de hondenpoep op. Eigenlijk zou dat heel gewoon moeten zijn, toch?

Annette Docter