You say

Het is voor mij de eerste keer dat ik iets mag schrijven voor geloven in Lansingerland. Sinds augustus vorig jaar mag ik predikant zijn in de mooie gemeente Lansingerland, predikant van De Bron in Berkel en Rodenrijs. Fijn om zo iets samen te kunnen delen.
Het is mijn voornemen om steeds kort iets te zeggen over een populair liedje en dat te verbinden met mijn christelijk geloof. Dat levert vaak hele mooie inzichten op.
Vandaag deel ik eerst iets uit het liedje You say van Lauren Daigle:

You say I am loved when I can’t feel a thing
You say I am strong when I think I am weak
You say I am held when I am falling short
When I don’t belong, oh You say that I am Yours
And I believe, oh I believe
What You say of me
I believe

The only thing that matters now is everything You think of me
In You I find my worth, in You I find my identity

Voordat ze dit zingt, denkt ze na over stemmen in haar hoofd die blijven zeggen dat je niet goed genoeg bent. Een gevoel wat veel mensen zich prima kunnen voorstellen: wat je op facebook of insta moet voorstellen, je van je mooie kant laten zien, hoe je een modelgezinnetje hebt, een mooi huis en een grote auto. En toch ben ik niet goed genoeg. Ik voldoe niet zomaar aan de voorwaarden die aan mij gesteld worden.
En dan vervolgt ze zingend dat Gods liefde zegt dat ik geliefd ben, voordat ik iets presteer, heb of doe. Ik ben voor mijn identiteit niet afhankelijk van mijn werk, mijn partner of mijn gezinnetje. Niet mijn huis of mijn auto doen ertoe, maar ik ben geliefd. Die liefde van God is mogelijk omdat Jezus alles gedragen heeft wat ik niet kan dragen. Daarom gaat zijn liefde die Hij heeft voor mij, aan het werk in mij. En overtuigt mij van mijn waarde. Zelfs als ik dat niet voel. Zelfs als ik zwak ben. Als ik faal, als ik denk dat ik er weer eens niet bij hoor. Het enige dat telt is wat God van mij denkt. En bij hem zijn er geen voorwaarden vooraf waar ik aan moet voldoen, voordat ik erbij hoor, of bij Hem mag horen. God houdt in Jezus zoveel van mij, dat ik van waarde ben, voordat ik iets presteer, doe of heb. En hij komt wel tot zijn doel met mij.
Kijk, in kerken hebben ze het vaak over genade. Daar begint elke kerkdienst mee: er is genade en vrede voor jou. Waar hoor je dat nog? In onze maatschappij is er geen genade: je kop eraf als je faalt, voor jou geen tweede kans. Maar bij God is er genade en vrede voor jou. Je hoeft niet aan voorwaarden te voldoen om bij God te horen. Genade aan het werk, maakt dat ik van waarde ben, omdat God dat zegt, vanwege zijn liefde. Daarom is het zo fantastisch om bij die God te horen. En daarom kan Lauren zingen: in U vind ik mijn nieuwe identiteit. Ik ben al goed genoeg voordat ik op insta mij van mijn mooiste kant kan laten zien.
Misschien kun je daar in deze vakantietijd – die toch veelal ook een tijd is van reset – eens over nadenken: ik mag bij God weten dat ik van waarde ben en die identiteit maakt dat ik kan leven! En dan een beetje diep doordenken…

Arjan Wilschut,
Predikant van De Bron, Berkel en Rodenrijs