Wilderszijde klaar voor de start

Lansingerland – Met de presentatie van een uitgebreid persbericht geeft de gemeente het startschot voor voorbereidende activiteiten, zodat in 2021 met de gefaseerde bouw van 2.600 woningen in Wilderszijde begonnen kan worden en het gehele project rond 2030 gerealiseerd zal zijn. Daarbij rekent het college van b. en w. bij de start op een bijdrage uit de woningbouwimpuls van het Rijk om versneld woningen te realiseren.

Op het enorme perceel met braakliggende grond is in het verleden al gesloopt, gesaneerd en het nodige voorwerk gedaan. Het college denkt met de aanvraag voor de bouwimpuls aan alle aanvraagcriteria te voldoen en een goede kans op een bijdrage te maken. Wilderszijde is al eerder in de Woondeal Zuidelijke Randstad door Rijk en Provincie Zuid-Holland aangemerkt als een versnellingslocatie. In het najaar wordt bekend of het ministerie van Binnenlandse Zaken de aanvraag honoreert.
Kenmerkend voor Wilderszijde wordt het gemixt wonen voor verschillende doelgroepen inwoners, met extra aandacht voor starters, ouderen en eenpersoonshuishoudens, verschillende duurzame woningen in uiteenlopende prijsklassen in een autoluwe woonomgeving. De woonwijk zal bovendien een hoog gehalte groen en water hebben, met hoog- en laagbouw in een klimaatadaptieve omgeving. Er wordt ingezet op goede OV-verbindingen en een uitgebreid fietsnetwerk.

De bouw van de eerste woningen kan met het oorspronkelijke deelplan Buyten van Waal, in samenwerking met Visade, begin 2021 al starten omdat daarvoor de procedures in het verleden al zijn doorlopen. De woningen in plan Buyten zijn verduurzaamd en gaan binnenkort in verkoop. Het bestemmingsplan voor het overige deel van Wilderszijde is al in voorbereiding, en kan zo nodig worden bijgesteld als de woningmarkt en/of andere actuele ontwikkelingen dat noodzakelijk maken. Het nieuwe bestemmingsplan Wilderszijde zal naar verwachting in december 2020 ter inzage worden gelegd.