“Onwijs veel spierpijn, zelfs”

Fitter worden bij Anytime Fitness, het kan weer

Berkel en Rodenrijs – Op zondagavond 15 maart werd Anytime Fitness gedwongen de deuren te sluiten. Coronagedoe. Op woensdag 1 juli mocht de sportschool van Mike Kruuk in Berkel en Rodenrijs weer open. Onder bepaalde voorwaarden. De eigenaar is er blij mee. “Drie maanden aan inkomsten kwijt. En een overheid die belooft om ondernemers te helpen…”

Arie van Driel

De eerste dagen was het in de sportschool alweer behoorlijk druk. Kruuk: “Als het drukker wordt, wordt het door de anderhalve meter een chaos. Nemen we voor lief. Al vind ik het nog steeds vaag wat er in de wereld gebeurt. Bij Ikea staan ze op elkaar gepropt in de rij. Hier mogen we elkaar niet aanraken. De handhavers kijken door de ramen mee.” Voor diezelfde ramen hingen tot de heropening de woorden ´Wij missen jullie´. Trainende leden maken de toestellen die ze gebruiken schoon. Twee keer per dag wordt de locatie grondig gereinigd. “Maar dat deden we altijd al.”

Vergunning

Terug naar die bewuste zondagavond. Toen spookte er slechts één ding door het hoofd van Kruuk: “Dit is het einde.” Het alternatief om niet helemaal onderuit te gaan waren lessen die online (video) werden gegeven, thuisoefeningen via Facebook en een app die trainingsschema´s ontwikkelde. “Op die manier hoopten we de leden bij ons te houden.” Kruuk dacht ook na om de trainingactiviteiten naar buiten te verplaatsen. Zoals een groot aantal van zijn collega´s dat ook deed. “Ik heb daar inderdaad over nagedacht. Ik kon de leden aanbieden om buiten rondjes te gaan lopen. Maar daar lopen en fietsen ze toch wel. Ik kon boothcamps organiseren. Zou ik dat doen, dan moest ik eerst een vergunning aanvragen, waar ik vervolgens twee weken op moet wachten. Dat schoot niet op.”
Wat ook niet opschoot voor de sportschooleigenaar, was het thuis moeten zitten. “Met Anytime Fitness heb ik een soort van relatie. Ik was nooit thuis, zat altijd hier. En ineens zat ik thuis en vroeg ik aan mezelf ´wat zullen we nu weer eens gaan doen?´”
Anytime Fitness, gevestigd in winkelcentrum Gouden Hart aan de Westpolderstraat 1, staat overigens zeven dagen in de week 24 uur per dag open. Leden krijgen een sleutelpas waarmee ze op elk moment van de dag of nacht naar binnen kunnen om te werken aan een fitte toekomst. Kruuk: “Ik ben er letterlijk 24 uur per dag mee bezig. Op die manier bouw je wel een relatie op.”

Spierpijn

De meest gehoorde klachten van sporters in de eerste dagen na de heropening: 'Ik heb spierpijn'. Zo ook Eva, bezig met de buikspieren: “Onwijs veel spierpijn, zelfs. Ik heb lang niet getraind. Thuis een beetje. Zodra ik spierpijn kreeg, dacht ik: 'Ik ga volgende week wel verder'. Nu bouw ik het langzaam op. Wat een goed gevoel geeft.”