Soepel

Het nieuwe toverwoord in ons taalgebruik is versoepeling. Het is een vervoeging van soepel.
In een groot Nederlands woordenboek wordt daarvan als definitie gegeven: zeer buigzaam, zacht en toch sterk. Het roept gelijk de vraag op of u dit bent: bent u zeer buigzaam, bent u zacht en toch sterk? Mooie vragen die een hele wereld oproepen. Sommigen zouden het woord eerder gebruiken voor je lichamelijke conditie, lees fit, zelfs op hoge leeftijd. Anderen kunnen het hebben over eigenschappen van materialen.
In de afgelopen periode moesten velen van u zich soepel naar nieuwe regels voegen. Velen hebben dit goed opgepakt. Maar voor sommigen was het een hele uitdaging, als ik alleen maar denk aan de bezoekjes aan een supermarkt waarin je soms afgesnauwd werd als je te dicht in de buurt kwam. Blijkbaar was de pandemie voor enkelen zo levensbedreigend dat ze daardoor niet meer soepel in het leven konden staan en ze zich constant in een gevaarlijke situatie begaven die het einde van hun leven zou kunnen betekenen.
Het toverwoord riep bij mij ook de vraag op of buitenstaanders denken dat gelovige mensen soepel zijn. Soms roepen gelovige mensen dat wel over zichzelf af, het beeld dat ze de waarheid in pacht hebben en dat iedereen die niet daaraan beantwoord kan vertrekken, zowel vanuit de christelijke als de islamitische hoek. En zeker daar waar er een grote diversiteit aan bijvoorbeeld protestantse kerken wordt dit beeld in deze stenen huizen bevestigd.
En toch is een dienst aan het hogere een uitnodiging om in beweging te komen, om uit je comfort zone of uit je bedreigingen op weg te gaan. Sommige zouden zeggen: geroepen om het leven te delen. En juist dat delen van levenservaringen maakt dat je zicht krijgt op jouw eigen soepelheid, die je in het leven hebt ervaren, en hoort hoe de ander een weg gezocht heeft doorheen tegenslagen en verdriet naar een beter leven. Als je dat gesprek durft te voeren, als je naar elkaar durft te luisteren komt je op het spoor van de eigenschappen van soepel: zeer buigzaam, zacht en toch sterk.
Doet u mee aan de versoepeling?

Pastor Ton Halin