Nu de maatregelen in verband met de coronacrisis wat worden versoepeld, wordt van mensen een enorme creativiteit en flexibiliteit verwacht. Van ondernemers, werknemers, consumenten, sport- en fitnessclubs, scholen, kinderopvang, ga zo maar door. Bijna niemand zal door kunnen gaan waar hij (of zij) medio maart gebleven is. Het coronavirus lijlkt de route te bepalen en wij zullen moeten volgen.
We mogen enorm veel respect hebben voor al die mensen die zich inspannen om hun bedrijf, school of vereniging weer aan de praat te krijgen zonder dat er gezondheidsrisico's worden genomen.
We mogen weer naar de kapper, buitensporten en naar school. We hoeven niet meer per se thuis te blijven als we gezond zijn, we mogen dus best een dagje naar het strand of naar een winkelcentrum. Of zelfs naar een museum of pretpark. En straks hopelijk weer naar een terras of restaurant. Dit alles onder strikte voorwaarden van onder andere afstand houden, handen wassen en vermijd drukte.
Kunnen we die verantwoording met elkaar aan? Of zal straks alle creativiteit en inzet van ondernemers, clubs, onderwijs en anderen voor niets zijn als we massaal de beperkte vrijheid die ons geboden wordt voor onszelf opeisen. Als we zonder rekening te houden met anderen ons plekje bepalen. Wij willen immers naar het strand of naar een stadscentrum op het moment dat het ons uitkomt. Of het er druk is, maakt niet uit.
Mensen, geniet van de vrijheid die ons aangereikt wordt en waarvoor anderen zo hun best doen om deze op een verantwoorde manier te realiseren. Geniet ervan, maar wees bewust van de risico's, zodat we niet binnen al te korte tijd weer terug bij af zijn.

Annette Docter