Rijksmonument wordt Bed & Breakfast

Bergschenhoek – Na een fikse aanpak is het bijna zover. Aan het eind van de maand hopen de nieuwe eigenaren van Het Polderhuis in Bergschenhoek de deuren te kunnen openen van een schitterende Bed & Breakfast. In het pand dat de status van Rijksmonument heeft, in 1906 werd gebouwd als kantoor/woonhuis voor het Hoogheemraaschap die de polder beheerde en vervolgens door de gemeente werd verhuurd aan onder andere de peuterspeelzaal, jongerensoos, jeugdhonk en knutselclub, de Muziekschool en als opslagruimte voor de spullen van het Jodocus Festival.

Door Trees Borkus-Henskens

Toen bekend werd dat het pand te koop zou komen te staan reageerde ‘buurvrouw’ Mieke Hoek meteen. Met echtgenoot Leon en hun kinderen woont zij in het pand dat naast Het Polderhuis staat en eveneens verkocht zou gaan worden. Ze informeerde naar de kansen van het pand en kreeg te horen dat er – zoals zij zo graag wilde – mogelijkheden bestonden er een B&B in te beginnen. Dat was het begin van een lange weg waar nu het einde van in zicht komt.
Er moesten tal van hobbels en bobbels genomen worden, maar uiteindelijk lukte het. Mieke en Leon kochten hun eigen huis en samen met twee goede vrienden Marc Bloemhart en Pieter Bree werd het aangrenzende Polderhuis gekocht. Vier mensen met elk een eigenschap en kunde die prima paste in de aanpak van het pand. Pieter is architect, Marc is een kei in het organiseren, Mieke werkt in de financiële sector en Leon heeft niet alleen groene vingers, maar ook een neus voor mooie en leuke koopjes. Met elk hun eigen expertise gingen ze als team aan de slag; en met resultaat.

Compleet

Momenteel wordt de laatste hand gelegd aan elektriciteit en inrichting. Met op de begane grond de ontbijtzaal met bar, geschilderd in de oorspronkelijke kleuren in combinatie met een moderne twist. Met prachtige kleuren die in het hele pand terugkomen. In de hoek een originele kleine schouw en meubilair dat nu nog even wat verder uit elkaar zal staan. Daarnaast twee rolstoeltoegankelijke kamers – kamer 1906 en 1935 – met daarin accenten die verwijzen naar die periode en naast een fraaie badkamer tevens een prachtig uitzicht op De Leeuwenkuil en de tuin. Voor het pand komt een gezellig lunchterras dat voor iedereen (nu nog met gepaste afstand) toegankelijk wordt.
Op de eerste etage wachten de kamers 1950 en 1962, de linnenkamer en een toilet met daarvoor de enige originele deur die behouden kon blijven. Daar ook de kamers 2006 en 2020; te bereiken via het voormalige kamertje van de dienstbode dat nu een leuke vide is. De bovenste etage is geschikt gemaakt als vergaderruimte en ook hier met originele items en een wijds uitzicht over de omgeving.
“Het is een hele klus geweest, maar het is uiteindelijk nog mooier geworden dan we ons hadden kunnen voorstellen,” kijkt Pieter terug op de achterliggende periode. “Van de werklui die hier bezig waren hoorden we eveneens dat het mooi was om aan zo’n pand te werken. We zijn gegaan voor kwaliteit en dat betaalt zich nu uit. Maar we kregen ook een pluim voor de gastvrijheid tijdens het werk. 's Ochtends om zeven uur stond de koffie klaar en de sfeer was prima! We werken zoveel mogelijk met lokale ondernemers en dat blijven we ook in de toekomst doen. Momenteel buigen we ons ook over de lunch- en wijnkaart en ook daar gaan we voor naar de lokale bedrijven."