Volley2b Dames 1 kan terugkijken op een bewogen seizoen

Bergschenhoek - Nieuwe speelsters, andere posities en blessures; het was geen gemakkelijk seizoen voor het eerste damesteam van Volley2b. Toch kan er ook teruggekeken worden op mooie prestaties, zoals bijvoorbeeld het bereiken van de halve finale in de beker.

Vorig seizoen bleef het Dames 1-team nipt in de derde divisie. "Het is voor ons een pittig niveau. Daarnaast hebben we afgelopen seizoen ook geen speelsters van buiten aangetrokken, die het team op zouden kunnen trekken naar een hoger niveau", vertelt trainer Martin Rutten. Dit seizoen was zijn eerste seizoen als trainer van Dames 1. "Ik ben gevraagd om Dames 1 te trainen om het team te verjongen en op die manier meer verbinding met de meisjes A’s te krijgen. Dat is ook gelukt bij Heren 1." Het Heren 1-team is afgelopen maand gepromoveerd naar de landelijke competitie.
Mei vorig jaar is er gestart met trainingen in het bijzijn van Martin en Nick van Giessen, die al langer Dames 1 trainde en coachte. Daar is een selectie gemaakt van negen senioren, aangevuld met jeugdspeelsters uit meisjes A en B. Vlak voor de start van de competitie is het team samen met de selectie van Heren 1 naar Malta gevlogen voor een trainingsweekend. "Dat zorgde zeker voor een goede start. Het deed de teambinding binnen de nieuwe selectie erg goed", beaamt trainer Martin Rutten.

Degradatie

Door de vele veranderingen werden er in de competitie tot de kerst geen overwinningen geboekt. "Het team had last van het oude stramien, het oude systeem, dat er nog in zat, terwijl de selectie verjongd was en posities veranderd waren", zegt Martin. "Daarnaast waren er veel blessures, vooral bij de ervaren speelsters. Vanaf januari werden er wel overwinningen behaald, maar helaas was het niet meer mogelijk om een inhaalslag te maken, zeker na het opschorten van de competitie door het coronavirus. Een plek voor de promotie/degradatiewedstrijden kon niet bemachtigd worden en dus degradeerde het team."

Beker

Bij de bekerwedstrijden boekte het team meer succes. Het team bereikte de halve finale. Trainer Martin Rutten: "Het bekertoernooi in december was heel mooi. Je zag dat door de druk die minder was, het niveau omhoog ging. Er werd veel vrijer gespeeld dan in de reguliere wedstrijden".
Volgend seizoen gaat Dames 1 verder met het ontwikkelen van het team. Ook gaat het team nog meer verjongen, door het afscheid van Kirsten Weijts en spelverdeelster Lisanne van der Wel. Dames 1 heeft veel ontwikkeling laten zien in de laatste maanden en de hoop is er dat dat volgend seizoen doorgezet gaat worden. Martin Rutten ziet ook andere mogelijkheden om nieuwe talenten te laten doorstromen: "We kunnen verder kijken dan de competitie en bekerwedstrijden. Er worden veel internationale toernooien georganiseerd waar jeugdteams heel goed aan mee zouden kunnen doen. Jonge talenten kunnen daar veel leren. Dat vergt wat, maar de doorstroom wordt daardoor wel professioneler." Martin Rutten zal volgend seizoen Dames 1 niet trainen. Hij gaat de trainers en coaches van de jeugdteams ondersteunen.