Meer groen, gewoon doen!

Lansingerland - Welkom bij de maandelijkse column van het duurzaamheidsplatform Lansingerland Samen Duurzaam. Vanaf deze plek wordt u geïnformeerd over wat er allemaal gebeurt rondom het thema duurzaamheid in Lansingerland.

Wie wil dat nu niet, een groene, schone, gezonde leefomgeving. Veel mensen in Lansingerland werken daar hard aan en wij dragen ook graag een steentje bij. Dankzij de mensen van het Burgermeetnet Lansingerland bijvoorbeeld, weten we inmiddels dat de uitstoot van fijnstof sinds twee maanden regelmatig onder de EU-norm komt. Zij meten fijnstof sinds december 2019 en sindsdien zijn de metingen nog niet zo laag geweest.
Verder werken de mensen van de energiecoöperatie Nieuwe Lansinger Stroom aan schonere energie voor iedereen. De tweede fase van het collectieve Zonnedak in Bleiswijk was in een recordtempo uitverkocht. Wij hopen natuurlijk dat dit aanzet tot nog meer collectieve zonnedaken binnen onze gemeente.
Dit jaar willen wij van Lansingerland Samen Duurzaam meedoen aan het Lansingerlands Initiatief. Ons eerste idee was om één boom te planten voor iedere inwoner van Lansingerland. Maar dat bleek iets te ambitieus. Het Lansingerlands Initiatief stelt één euro per inwoner beschikbaar en dit mag maximaal 50% van de totale kosten van jouw initiatief zijn. Een boom kopen en planten kost al gauw meer dan twee euro!
Maar misschien kunnen we ook initiatieven uit andere gemeenten volgen en daar een goed alternatief uit halen. Beter goed gekopieerd dan slecht zelf verzonnen!
Wij denken aan een Honey Highway (naar de gelijknamige stichting) die strijdt voor een blijvend paradijs voor bijen. Of Stichting M.E.E.R.Groen in Heemstede waar vrijwilligers jaarrond deel kunnen nemen aan verschillende projecten zoals Voedseltuin Park 2020 waar in drie tot vier jaar een natuurtuin, een vlindertuin en een voedseltuin is gecreëerd midden in het meest duurzame kantorenpark van Europa.
Hier komt onze vraag aan u, heeft u een locatie of wilt u meedoen? Bent u bewoner, boer, tuinder of bedrijf en heeft u een stukje grond over voor nieuwe natuur, laat het ons weten. Want ideeën zijn er genoeg. De mensen van het Kunst- en Cultuureiland 'De Watergang' in Bleiswijk hebben al aangegeven samen met ons een Plukberm 2 te willen aanleggen. Wilt u dit ook, dan gaan we samen de uitdaging van het Lansingerlands Initiatief aan!
Meld je aan bij Sandy Rijs, lid Stichting Lansingerland Samen Duurzaam via sandyrijs@gmail.com.

Lansingerland Samen Duurzaam