Schoonheid

Bloemen en planten, bomen en bossen, zee en strand, mens en kinderogen de sterren aan de hemel, zomaar iets uit de schoonheid van de schepping, het is mooiste ter wereld. “Naar de sterrenhemel kijken is een gebed zonder woorden.” Het geeft ons zoveel waarin wij ons kunnen verwonderen, gelovig of niet. Van waar komt dit alles?
Het hangt allemaal aan elkaar, gas, stenen, planten, dieren en mensen. De aardbol waar wij op wonen, is maar een deel van ons zonnestelsel. In het heelal zouden er miljoenen melkwegen zijn. Volgens een algemene hypothese gaat alles terug naar de big bang van het begin, de oerknal. We trachten de wereld te doorvorsen. We sturen raketten naar Mars. De Large Hadron Collider is een gigantische tunnel in Zwitserland waar subatomaire deeltjes met de snelheid van het licht tegen elkaar opbotsen. De wetenschap zoekt naar verklaringen en legt verbanden. Ze kan heel goed uitleggen hoe het werkt en tot stand is gekomen. Wat we kennen leidt tot techniek. Daarmee kunnen we heel veel verrichten, boeken we vooruitgang in de geneeskunde en bevorderen een wereldwijde communicatie. Maar we kunnen er ook veel mee vernietigen. Tot hoe ver gaat de maakbare mens? En als we dan ook nog onze kwetsbaarheid opzij zetten? De mens draagt verantwoordelijkheid. Het bewustzijn is sterk gegroeid. Ieder staat voor de vraag wat hij zelf kan doen.
Nu in deze tijd groeit dat bewustzijn, alles is niet maakbaar en we beseffen dat we elkaar harder nodig hebben dan we in de dagelijkse gang van het leven soms denken. Nabijheid is niet meer mogelijk, afstand houden, is het nieuwe normaal. Laat ik duidelijk zijn; voor mij niet. Deze tijd geeft het nieuwe abnormale aan. Veel mensen zien economisch verlies, banen gaan verloren, handel ligt stil, eenzaamheid groeit. Als het jou treft dan is dat niet normaal, een mens die sociaal betrokken is laat dat niet koud. We hebben een sociaal systeem nodig om mens te worden.
De Bijbelse mens is er van overtuigd dat onze Heer, de God is van het ganse universum. In de twee Bijbelse scheppingsverhalen (Gen. 1-2) over het begin wordt ons meegegeven dat de schepping goed is. Met de schrijvers van het nieuwe testament richten we onze blik naar Jezus, in Zijn voetsporen gaan wij en met Hem zijn we onderweg.
Op mijn beurt geniet ik, ook met de zorgen van deze tijd, van alles om mij heen en ik zie, denk en hoop “voor de grote wereld van vandaag, waarin wij mensen ademen en leven; dat er geen mensen verloren lopen, geen mensen worden verwaarloosd; dat er vriendschap en verbondenheid bestaat, nabijheid en liefde. Dat we kunnen genieten van de dagelijkse kleine dingen en van vele goede mensen om ons heen”.

Dick Vrijburg
diaken Parochie Christus Koning