Trainingen geven de voetbaljeugd al snel het plezier terug

Lansingerland - De eerste trainingsavonden 'nieuwe stijl' zitten er inmiddels op. Het vergde de nodige voorbereidingen door de voetbalclubs, zoals het afsluiten van een deel van de parkeerplaats, het uitzetten van looproutes en het ophangen van extra informatieborden, maar het leverde blije en enthousiaste gezichten op bij de jeugd, hun ouders en de trainers. We namen een kijkje bij BVCB en CVV Berkel.

Rien Kuyvenhoven

Voorzitter Boris Wezenberg van CVV Berkel is in zijn sas dat er weer leven is op het Berkelse sportpark Het Hoge Land. "Als vereniging zijn we ontzettend blij dat we, onder voorwaarden, weer mogen trainen. Het is ontzettend fijn dat de kinderen weer kunnen genieten van het voetballen. Het bestuur, de technische commissie en accommodatiebeheerders werken er hard aan om alles goed in te plannen, zodat de veiligheid voor iedereen is gewaarborgd. Ook hebben we intensief contact en een goede samenwerking met alle andere gebruikers van het sportpark. We zijn op 11 mei van start gegaan met de trainingen. Over het nieuwe trainingsschema en de omstandigheden waaronder getraind kan worden, hebben we voldoende informatie verkregen, ook van de KNVB. Voor trainers, leiders, ouders en spelers is een speciaal e-mailadres aangemaakt waar ze met vragen terecht kunnen (trainerhelpdesk@cvvberkel.nl). Deze mailbox wordt door meerdere mensen uitgelezen, zodat we snel antwoord kunnen geven", aldus de voorzitter.

Regelmaat

Bertus Bredius, één van de actieve trainers bij de zaterdagclub, stond volgens zijn zeggen misschien nog meer te trappelen om te beginnen dan de spelers zelf. "De zaterdag was voor de meeste een obsessie geworden, omdat alles stilstond. Wat me tijdens de trainingen opviel was, dat van de zeshonderd jeugdleden er zich heel weinig hadden afgemeld. We hebben de trainingen aantrekkelijk kunnen maken, omdat de onderbouw niet aan de anderhalve meter gebonden is. Lekker het gevoel er bij de jongens weer inbrengen. Ik denk dat de bovenbouw meer op zijn tellen moet passen, omdat er bij deze leeftijdscategorie wel afstand gehouden moet worden. We hebben als trainers al bij het bestuur aangegeven dat we van eenmaal naar tweemaal per week kunnen gaan. Het lijkt me voor de jeugd heel belangrijk, dat er weer regelmaat komt in het sporten."

BVCB

Marcel Hofman is jeugdvoorzitter van BVCB. Hij legt uit dat het bij de club met vooral de jongste jeugd goed loopt. "Ik ben er twee avonden bij geweest en het ging wonderbaarlijk goed", steekt hij zijn tevredenheid niet onder stoelen of banken. "Het is natuurlijk allemaal erg bewerkelijk. We hebben volgens de voorschriften een corona-toezichthouder aangesteld. Op het sportpark hebben we twee ingangen en één uitgang gemaakt, zodat elkaar passeren tot een miniem is beperkt. Er wordt voorlopig alleen getraind en voor de jongste jeugd geldt de anderhalve meter niet."
Bij BVCB is de jongste jeugd al vanaf eind april actief en een week later waren ook de voetballers tot negentien jaar aan de beurt. Zij moeten wel anderhalve meter afstand van elkaar houden.
Marcel Hofman hierover: "We hebben steun van de KNVB gekregen door middel van een protocol en posters. Hiermee zijn de trainers aan het werk gegaan. Alles is goed uitgelegd, waarna de trainers de vrijheid hebben gekregen het programma zelf in te vullen."
Hofman weet nog te melden dat evenals bij andere sportclubs de aanwezigheid van ouders en toeschouwers nu nog niet gewenst is. Kinderen worden op de parkeerplaats afgezet. Daar is tevens ruimte ingeruimd voor alle fietsen.
"Toch is het allemaal leuk, je ziet het aan de kinderen die weer plezier hebben na een lange stilstand. Ze hebben weer iets om naar uit te kijken. Dat maakt ons zeer tevreden."