Europarlementslid SGP bezoekt kassengebied van Bleiswijk

Bleiswijk - De siertelers in Lansingerland en daarbuiten kregen een economische dreun door de coronacrisis. Reden voor Bert-Jan Ruissen, nieuw lid van het Europees Parlement voor de SGP, voor een werkbezoek aan Bleiswijkse kwekers. Hij is vorig jaar gekozen tot Europees Parlementslid en lid van de Europarlementscommissie voor Landbouw. Daar is hij een van de onderhandelaars voor het nieuwe Europees Landbouwbeleid 2021-2027.

Trees Borkus-Henskens

In een van hun kassen vol snijhortensia’s ontvingen Piet, Henk en Steve Sonneveld het bezoek. Voor de broers ligt de piek van de teelt en verkoop naar binnen- en buitenland in de maand maart; precies in het hoogtepunt van de coronacrisis. Over het maken van hun keuze voor hortensiateelt vertelden ze: “In 2007 bleek ons bedrijf te klein voor onze paprikateelt. We kozen toen voor snijbloemen en dat bleek een goede keuze. Twee kassen vol snijhortensia’s en een derde met helleborus en andere soorten snijbloemen. We kozen voor een vroege teelt in de hortensia's en zijn daarin uniek. Maar daar hebben we nu een strop aan, want de pluk in maart kwam gelijk met corona en het dichtgaan van de grenzen en het stoppen van de handel. We beleveren het hogere segment (rouw/trouw/evenementen) en dat viel compleet weg.”

Gevolgen

Inmiddels gaat het iets beter en blijven de broers knippen en weer – zij het op kleinere schaal – afzetten. “Dit is een heel bijzondere situatie, met duidelijk grote gevolgen voor de sector en deze regio,” ervaart ook Bert-Jan Ruissen. “Het is goed dat minister Schouten van Landbouw een compensatie heeft opengesteld voor siertelers. Maar dat zal niet alle gedupeerde telers helpen. Aanvullende steun vanuit Brussel is dan op zijn plaats.” Ruissen had eerder de Europese Commissie gevraagd om de sierteelt financieel te steunen in deze coronacrisis. Dat verzoek is helaas nog niet ingewilligd. Hij bepleit dat Brussel de huidige Europese compensatie voor boeren uitbreidt naar siertelers. “De sierteelt is een topsector van groot economisch belang. Het zijn prachtige topproducten die de wereld over gaan voor bijzondere gelegenheden. Dat moeten we beschermen.”
Het tweede bezoek was aan Peter Sonneveld Orchideeën aan de Groendalseweg. Sonneveld, die eerder ook de koning en Chinese ministers welkom heette in zijn bedrijf, maakte tevens duidelijk dat zijn teelt erg afhankelijk is van export en Moederdag.

Gewasbescherming

De gesprekken bij de tuinders gingen ook over gewasbescherming. De overheid beperkt steeds meer middelen, zonder voldoende alternatieven. “Dat maakt de situatie lastig en heeft zeker mijn aandacht,” zei Ruissen. De SGP-politicus kon de telers ter plaatse wel melden dat het gevreesde octrooi op nieuwe planteigenschappen sinds donderdag van de baan is, mede door zijn verzet. “Planten zijn van ons allemaal en geen uitvinding. Ze zijn onderdeel van Gods schepping en wij zijn rentmeesters.” Aan het einde van zijn werkbezoek concludeerde Ruissen: “Deze bezoeken geven mij volop informatie voor mijn werk in Brussel.”