Snel optreden omwonenden na ernstig ongeval Kleihoogt

Berkel en Rodenrijs – Bewoners van de Kleihoogt werden vrijdagavond 8 mei rond kwart over zeven opgeschrikt door een ernstig ongeval. Ze hoorden een auto de bocht doorkomen en vervolgens een zoevend geluid. De auto, met daarin drie inzittenden, was uit de bocht gevlogen en ondersteboven in de aangrenzende sloot terecht gekomen.

Trees Borkus-Henskens

“We waren net klaar met eten,” vertellen Marijke en Chris Overdevest. “Na dat zoevende geluid hoorden we niets meer, maar we begrepen wel dat er iets was gebeurd want het klonk als een plonsend geluid. We renden naar de weg waar buurvrouw Simone al in het water stond.” Ook Chris ging meteen het water in en vervolgens begon de reddingsactie.

Paniek

Zelf vertellen ze: “Voor in de auto bleken twee Poolse meisjes te zitten. De een was er al snel uit, maar de tweede moesten we eruit trekken. Ze waren volkomen in paniek en in eerste instantie wisten we niet wat ze riepen. Maar al wijzend en gillend begrepen we dat er nog jongen in de auto moest zitten.”Chris voelde zijn hoofd door het raam, maar hij kon hem er niet uitkrijgen. “Hij zat ergens aan vast met zijn kleding. Ik riep om een mes, voelde intussen met mijn handen onder water en sneed de kleding die vastzat door. Voor ons gevoel duurde het een eeuwigheid en de paniek om ons heen was groot, maar het moest wel voorzichtig gebeuren. Uiteindelijk konden we hem er uittrekken en op de kant tillen waar onze zoon Seymour meteen van start ging met reanimeren en mond-op-mond beademing, want hij leek overleden. Na diverse keren arriveerde een arts die in de buurt verbleef en was opgeroepen. Ook werd een AED bij de in de nabijheid gelegen Houtlijn gehaald, maar toen ze die wilden aansluiten had de drenkeling weer hartslag. Inmiddels waren medewerkers van de ambulance en de traumahelikopter gearriveerd die het werk konden overnemen. Ook duikers van de brandweer gingen te water om te onderzoeken of er niet meer personen in de auto zouden zitten en een politiehelikopter kwam eveneens poolshoogte nemen. De beide meisjes waren compleet in shock en ondertussen werd er een man uit de buurt bijgehaald die zowel Pools als Engels sprak en zich kon ontfermen over de meisjes.”

Naar het ziekenhuis

De beide meisjes werden naar het Franciscus Gasthuis vervoerd en de jongen naar het Erasmus MC. Nadat de auto door een bergingsbedrijf uit de sloot was getakeld werden nog tal van voorwerpen uit het water gehaald die afkomstig waren uit de auto. De volgende dag kwam burgemeester Pieter van de Stadt op bezoek bij zowel Marijke en Chris Overdevest als Simone en Pieter Zeestraten. Om hen te bedanken voor hun snelle optreden. Nog niet bekend was hoe het inmiddels met de slachtoffers gaat.