Een hart onder de riem van De Zonnebloem Bergschenhoek

Bergschenhoek - De afdeling Bergschenhoek van De Zonnebloem heeft ongeveer 95 gasten en 24 vrijwilligers. Elke vrijwilliger heeft vier of vijf gasten aan zich gekoppeld. En die verdienen in deze coronacrisis bijzondere aandacht, aldus Fokje de Groot, bestuurslid Bezoekwerk.

"Er zijn gasten die normaal gesproken regelmatig bezoek krijgen van een vrijwilliger voor een gesprek, iets gezelligs doen of te wandelen. Dit zijn bezoekgasten", licht Fokje toe. "Er zijn ook gasten die alleen onze activiteiten bezoeken. Deze krijgen hun uitnodiging daarvoor persoonlijk aangereikt door hun vrijwilliger, wat meteen een contactmoment is. Tijdens een activiteit ontmoeten de meeste vrijwilligers hun gasten ook weer. Het vrijwilligerswerk wordt vanuit het bestuur gecoördineerd. Er zijn thema-avonden en voortgangsgesprekken ter ondersteuning bij het vrijwilligerswerk."

Geen Paas high tea

Op 6 april was de jaarlijkse Paas high tea gepland. "We waren net gestart met de voorbereidingen toen het virus toesloeg en we de activiteit moesten schrappen. Al heel gauw werd duidelijk hoe ernstig de situatie was. En met name voor onze kwetsbare doelgroep. We moesten het even op ons laten inwerken en ons beraden wat te doen. Al snel kwam er een boodschap van de directeur van Zonnebloem Nederland. We kregen richtlijnen zoals: geen bezoek, geen vergaderingen en geen activiteiten. Ook kregen we talrijke tips hoe we contact konden houden met onze gasten. Want hoe zou het met hen gaan? Wat hadden ze nodig? Contact houden was nu het belangrijkste!"
Er wordt nu volop gebeld, geappt, er worden kaartjes verstuurd en zelfs bloemetjes gebracht.
"De vrijwilligers vertellen van schrijnende situaties: vooral gasten die in een zorginstelling zitten hebben het moeilijk. Ze mogen niet van hun kamers, niet koffie drinken en eten met elkaar, geen bezoek. Maar ook van alleenstaande kwetsbare ouderen, die nu afhankelijk zijn van anderen voor boodschappen, die ook geen bezoek meer krijgen, niet meer buiten komen, bang zijn voor wat er nog gaat komen. Door te bellen houden we de vinger aan de pols. Waar nodig wordt naar oplossingen gezocht. We blijven in contact met onze gasten om ze waar nodig bij te staan."

Hart onder de riem

Naast alle aandacht van de individuele vrijwilliger heeft De Zonenbloem afdeling Bergschenhoek een kaart laten drukken en bezorgen met de volgende tekst:

Lieve gasten,

Het is zwaar als plots alle leuke dingen
In het leven wegvallen
Als je thuis moet blijven
Je familie je niet meer mag bezoeken
Als je bang bent om besmet te worden
Ook de Zonnebloemactiviteiten staan nu stil
Het kan niet anders
Wij hopen dat u en uw naasten gezond
en wel mogen blijven!
En dat we elkaar in betere tijden weer
mogen ontmoeten.

De vrijwilligers van de Zonnebloem
Afdeling Bergschenhoek
willen u graag een hart onder de riem steken:
heel veel sterkte!