Herkenbaarheid en vertrouwen voor kleuters OBS Vuurvogel

Bergschenhoek - Net als alle andere kleuters in Nederland zitten ook de kleuters van OBS Vuurvogel in Bergschenhoek thuis, maar gelukkig stopt het onderwijs niet!

"Herkenbaarheid is nu heel belangrijk voor kleuters. Het is een verwarrende tijd voor hen. Zien de kleuters van OBS Vuurvogel de vertrouwde handpoppen dan weten ze dat ze drie dingen per dag gaan doen, dat is een structuur die ze kennen", vertelt Kim Haring van de Vuurvogel.

Beredeneerd aanbod

Ze vervolgt: "Ook tijdens het thuisonderwijs houden we ons vast aan onze visie. OBS Vuurvogel is een Onderbouwdschool en daar heeft de school bewust voor gekozen. Onderbouwd is een methode die de kleuters op maat begeleidt en verder helpt in hun ontwikkeling. Sommige kleuters lopen voorop in hun ontwikkeling en kunnen daarom meer aan. De ouders krijgen daarom lestips op niveau. Het is belangrijk om aan te sluiten bij de zone van de naaste ontwikkeling van de kleuter. Dit is echt maatwerk. Doordat de juffen de kleuters dagelijks observeren en bijhouden waar de kleuter in zijn ontwikkeling zit is het ook niet nodig om toetsen af te nemen."

Kleuters leren niet door digitale middelen

De methode Onderbouwd waar OBS Vuurvogel mee werkt geeft ouders nu elke dag nieuwe lestips op het niveau van het kind. Ze vinden deze op onderbouwdonline.nl. "De lestips zijn heel divers: van filmpjes, tot het zelf ECHT doen en vooral veel ERVAREN en veel HANDELEND LEREN. Want dat is waar kleuters het meest van leren. Een kleuter leert met zijn hele lijf, dus veel erop uit en naar buiten gaan hoort daarbij."
De ouders van hogere groepen haalden op school werkboeken en Chromebooks op, maar de ouders van de kleuters liepen weg met potjes verf, zakjes gevuld met klei en knutselmaterialen. De Vuurvogel krijgt veel positieve reacties van kinderen en ouders. Er worden dagelijks foto’s en filmpjes naar de juf gestuurd om te laten zien waar de kinderen aan werken.