De Bron viert de kerkdiensten op tv

Berkel en Rodenrijs - Nu de kerkdeuren in ons land gesloten zijn, worden veel kerkdiensten via internet uitgezonden. Gereformeerd (Vrijgemaakte) Kerk De Bron komt op zondag niet meer bij elkaar, maar er wordt zondagochtend om 10.00 uur wel een viering gehouden, uitgevoerd en uitgezonden door ongeveer tien mensen.

Bij de viering zijn betrokken een ouderling voor de mededelingen, een lezer van het Bijbelgedeelte, een paar muzikanten, filmers en geluidsmensen en een dominee. Zo kun je heel eenvoudig toch iets maken wat uitgezonden kan worden. En er is toestemming van burgemeester en wethouders om daarmee door te gaan.
De viering wordt uitgezonden via de eigen kanalen (gkvdebron.nl) en via RTV Lansingerland. Rond 10.00 uur kunnen gemeenteleden en andere belangstellenden inschakelen. Eerst is er een reclameblok en dan volgt een kerkdienst.
Predikant Arjan Wilschut legt uit: “We vinden het een mooie kans dat we met de diensten nu zo’n groot bereik hebben gekregen. Ook mensen die geen doorgewinterde kerkgangers zijn, kunnen zo inschakelen voor troost en bemoediging. Naast uiteraard iedereen die gewoon wil inschakelen om dit te volgen."
De eerste zondag had de dienst als thema ‘God is je schaduw aan je rechterhand’. Arjan Wilschut: “Je moet natuurlijk gewoon eerlijk zeggen dat het beangstigende tijden zijn. Die angst zien we onder ogen en daar lopen we niet voor weg. Sommige mensen gaan vanwege die angst zelfs hamsteren. Daar kijken we met compassie naar. Toch is die angst niet het hele verhaal: er is ook een God, die het allemaal in de hand heeft, het loopt Hem niet uit de hand. En wij zijn met al onze angst ook in zijn handen. De preek eindigde zo: was maar vaak je handen, dat is hygiënisch, maar besef dan elke keer in wiens handen je bent.
De zondag erna was het thema ‘draag elkaars lasten’, waar we blij verwonderd om ons heen hebben gekeken naar wat er aan samenhorigheid allemaal loskomt in de huidige corona-crisis. Het is geweldig om te zien wat er nu gebeurt, bijvoorbeeld aan bestrijding van het eenzaamheidsvirus."
De Bron heeft veel reacties gekregen op de diensten die werden uitgezonden. Het zijn korte vieringen, zeg maar 40-45 minuten. In de viering heeft de muziek een grote plek en ook het gebed. Dat wordt aangevuld met een korte preek, zodat er ook ruimte is om ergens over na te denken.