Huisarts Van Alphen: “Gebruik je verstand en blijf binnen!”

Bleiswijk – Huisarts Fredt van Alphen van de Cederhof trekt stevig aan de bel. De besmetting van het coronavirus grijpt in rap tempo om zich heen, ook in ons leefgebied. Daardoor wordt er door huisartsenpraktijken als eerste schakel in de gezondheidszorg keihard gewerkt. Maar dan moet óók het gedrag van veel mensen drastisch veranderen. Hij roept inwoners op (zo veel mogelijk) in huis te blijven.

Freek J. Zijlstra

Het gedrag van veel mensen die er vorig weekend massaal op uit trokken heeft Van Alphen in hoge mate boos gemaakt. Hij drukt zich krachtig uit om aan te geven hoe dom en kortzichtig hij zulk gedrag vindt. Reden om met de redactie van De Heraut te bellen, waarna we later, op een rustiger moment, nog eens met hem bespraken hoe de situatie nu is.

Bewustwording

Van Alphen: “Wij werken keihard om besmetting te voorkomen en maximale zorg te leveren, zodat de kwetsbare mensen onder ons maximale kans krijgen om door deze moeizame periode heen te komen. Ik merk nog steeds dat niet iedereen zich bewust is van de ernst van de situatie. Daarom herhaal ik nog maar eens dat isolatie de enige oplossing is als er luchtwegklachten zijn. Dan moet het huis op slot en blijft de rest van het gezin ook binnen!”
Omdat het virus zich door de lucht verspreidt, is Van Alphen van mening dat anderhalve meter afstand houden als het waait bij lange na niet genoeg is. Daarom kun je beter geen onnodig risico nemen en jezelf beschermen door in huis te blijven. “Ik ben persoonlijk voor een lockdown, omdat ik merk dat mensen eigenwijs zijn. Er moet blijkbaar doorlopend verteld en herhaald worden hoe erg het is of kan worden. Daarom moet de overheid streng zijn!”

Foto's en videobellen

De wachtkamer van de praktijk is leeg. De buitendeur zit op de haak. Voor de praktijk staat een tafel waar eventueel potjes urine op geplaatst kunnen worden. De telefoon van de praktijk maakt overuren. Beide assistenten staan in eerste instantie de hulpvragende patiënt te woord. Zij maken een inschatting van de situatie en dan neemt Van Alphen of collega Carola Schoumakers-Karper het zo nodig over. Alle luchtwegklachten worden sowieso door de huisarts beoordeeld, ook lichte klachten. “We proberen zo veel mogelijk te beeldbellen via WhatsApp of een beveiligde video call. Daardoor kunnen we ook op afstand bewegingen waarnemen. Zo nodig vragen we close-up foto’s te sturen, omdat soms de scherpte van belang is.” De artsen vertellen dat ze per patiënt veel meer tijd nodig hebben om de situatie exact uit te vragen. Het is intensiever en bewerkelijker. “We zijn aan het einde van een werkdag doodmoe!” zegt Van Alphen. “Je bent constant aan het denken, routines aan het oplossen en alles voor iedereen zo veilig mogelijk aan het maken. We willen als voorpost overeind blijven, maar wij zijn ook bang welke omvang het allemaal aan het krijgen is.”

Nood-HAP

Patiënten met luchtwegklachten waarbij lichamelijk onderzoek noodzakelijk wordt geacht, worden doorgestuurd naar de nood-HuisArtsenPost in Gouda waar medisch personeel maximaal beveiligd is en noodzakelijke voorzieningen aanwezig zijn. “Mensen zijn bang als ze voor iets bellen. Snotneuzen van de kinderen kunnen ze zelf nog wel even aankijken, maar als er iets meer aan de hand is, willen ze dat er direct naar gekeken wordt.“

75-plussers

Beide artsen en de assistentes hebben persoonlijk met alle ouderen, de 75-plussers, uit hun praktijk gebeld om de huidige situatie van die patiënten in te schatten. “Dat is belangrijk en drempelverlagend, omdat ouderen vaak nog wat terughoudender zijn met het raadplegen van de huisarts. Ze waren positief verrast en zullen nu makkelijker bellen als ze ergens mee zitten.” De artsen vinden het belangrijk dat vooral eenzame ouderen gerichte aandacht krijgen. In hun ogen zijn de zorgverleners van de Thuiszorg echte helden in het dorp omdat ze elke dag onder moeilijke omstandigheden toch weer doorgaan met hun werk. Dat Bleiswijk nog voldoende dorps karakter heeft, blijkt wel uit de wijze waarop mensen nog naar elkaar omzien. De huisartsenpraktijk kreeg zelfs geschikte mondmaskers aangeboden van patiënten.

Van Alphen wijst op de corona screener op zijn website cederhof.nl. Iedereen met klachten kan het screenprogramma doorlopen. Door middel van een aantal vragen wordt er door coassistenten in het Groene Hart Ziekenhuis gescreend. Bij een van corona verdachte patiënt wordt de huisarts op de hoogte gesteld.