Ouderenpsycholoog Tilleke Meppelink:

“Beeldbellen is meer dan ‘steunen en stutten’ ”

Lansingerland – Sommige ouderen vereenzamen en raken ongewild in een isolement. De coronacrisis lijkt vooral ouderen te treffen. Juist nu is het bijna onmogelijk persoonlijk contact met een hulpverlener te hebben. Hoe organiseert GGZ Delfland de continuïteit in de psychische zorg aan ouderen? We spraken met ouderenpsycholoog Tilleke Meppelink.

Freek J. Zijlstra

Tilleke Meppelink is al 25 jaar als psycholoog werkzaam. Ze werkt bij GGZ Delfland in de zorg aan ouderen met een psychiatrische problematiek. Dat doet ze in meerdere locaties van GGZ Delfland, in De Klaver in Bergschenhoek, in het Franciscus Vlietland in Schiedam en de opnameafdeling voor ouderen in François HaverSchmidt, eveneens in Schiedam. Ze komt op dit moment vooral nog in de locatie van het Franciscus Vlietland voor de intake van spoedgevallen en houdt met al haar andere patiënten liefst beeldbelconsulten, en anders een gewoon telefoongesprek.
Huisartsen zijn de belangrijkste verwijzers. In crisissituaties komt een patiënt terecht op de spoedeisende hulp psychiatrie (SEHP).

De behandeling gaat door

Tilleke: “Ik beeldbel of bel vanuit huis of vanuit locatie Franciscus Vlietland een half uur - en zo nodig langer - met elke patiënt. Gewoonlijk spreek ik een patiënt om de week, patiënten die meer zorg nodig hebben spreek ik wekelijks. Ik merk dat reeds in behandeling zijnde ouderen door de dreigende situatie ontregeld kunnen raken, waardoor ze vaker een gesprek nodig hebben. Ik ben met steeds meer van mijn patiënten aan het beeldbellen, en na wat gewenning is het een goed alternatief onder deze omstandigheden. Uit literatuur blijkt dat het soms effectiever is. Misschien komt dat wel omdat men zich thuis meer op het gemak voelt dan in een gesprekskamer van de instelling.”
De groepsbehandeling in de kliniek vindt nu ook niet meer plaats. Dat is voor betrokkenen extra zwaar omdat er tijdelijk ook al geen bezoek meer mogelijk is. In plaats daarvan vinden nu individuele gesprekken door middel van beeldbellen plaats, net zoals dat met familie gebeurt. Een extra verzwaring van de zorgtaak door de hulpverleners. Bovendien volgen de psychologen ’s avonds masterclasses om zich te bekwamen in het online hulpverlenen. “Zodat het niet alleen ‘steunen en stutten’ is, maar ook echt een behandeling is als deel van het geplande zorgtraject waarmee we een zo’n optimaal mogelijke kwaliteit in de weg naar herstel kunnen bieden. Tijdens mijn gesprekken voel ik dat het spanningsniveau bij mijn patiënten hoog is door alles wat er nu om hen heen gebeurt. Om die reden heb ik afgelopen week met drie patiënten toch een uitgebreid gesprek op locatie Vlietland gehad. Vooral om te voorkomen dat ernstige ontregeling tot een klinische opname leidt.”

Tijdig verwijzen

Er komt veel op kwetsbare ouderen af en het advies van Tilleke is daarom om de stroom aan nieuwsfeiten te doseren of te laten filteren door de naaste familie. “Kijk of geef alleen de noodzakelijke basisinformatie. De grens van wat iemand aankan wordt zomaar overschreden. We zijn er daarom extra alert op dat het met iemand goed blijft gaan. Omdat er tijdens de uitbraak van het coronavirus verhoudingsgewijs veel slachtoffers onder ouderen vallen, kunnen achterblijvende partners met een vastgelopen rouwverwerkingsproces te maken krijgen. Daarom een pleidooi aan huisartsen tijdig door te verwijzen naar een GGZ instelling. En mijn algemene advies aan kwetsbare ouderen: probeer zo veel mogelijk ‘in het hier en nu’ te leven, extra afleiding te zoeken en vooral online of telefonisch contact te blijven houden met vrienden en familie.”
Tilleke Meppelink vindt het tot slot belangrijk om te melden dat er op dit moment géén geregistreerde besmettingen in heel GGZ Delfland zijn. Er is voor de zekerheid in locatie Delft een speciale kliniek stand-by ingericht waar met corona besmette psychiatrische patiënten verpleegd en bijgestaan kunnen gaan worden.