Gemeentedichter Lansingerland aan het woord

In deze tijd waarin de toekomst onzeker en voor sommigen angstig is door het coronavirus, wil Mark Boninsegna, gemeentedichter van Lansingerland, met 'Het komt goed' de mensen hoop geven.

"De natuur lag op veel plekken een maand geleden nog flink op zijn gat en zagen wij de toekomst voor de natuur somber in. Nu zie ik dat de kanalen in Venetië eindelijk weer helder wat bevatten. Je kan er de bodem weer zien en er zwemmen zelfs dolfijnen in. Dit alles omdat er geen (gemotoriseerde) boten meer varen. Natuurlijk, de situatie waar we in zitten is verre van ideaal en we zullen allemaal water bij de wijn moeten doen. Maar ik weet zeker dat als we willen, we met ons allen hier doorheen slaan. We zullen wel moeten. Al is het niet voor jezelf, dan is het wel voor diegene die naast je staat. Verveling is heel erg vervelend, maar niet het einde van de wereld. En het einde van de wereld, dat is het coronavirus ook niet. Wij kunnen dit. Er is licht aan het eind van de tunnel. Het komt goed", zo licht Mark toe.

Het komt goed

wanneer de dag lang
en als kapot gekookte spaghettislierten
zonder een mogelijk alternatief

in lege straten
en treinen
en metro’s
en bussen
alsof de engste film moet uitgevonden

schudden onze handen
denkbeeldig
die van vaders en moeders
en opa’s en oma’s
en omhelzen we kinderen
die niet weten wat

en hoe
de natuur weer opleeft
geeft ons moed
over een terugkeer
in al haar ontluikende glorie


Mark Boninsegna is dichter, schrijver, journalist en kunstenaar. Sinds 2018 is hij gemeentedichter van Lansingerland. Mark is geboren en getogen in Berkel en Rodenrijs.