Kerk zijn in een tijd van corona

Berkel en Rodenrijs/Bergschenhoek - Vrijdagochtend werd in PKN de Ark een filmopname gemaakt van een ochtendgebed, dat zondag 22 maart via de website van deze kerk werd uitgezonden. Dominee Antoinette van der Wel licht dit initiatief graag toe.

"In de afgelopen periode werd duidelijk dat we als kerkelijke gemeenschap niet meer samen konden komen op zondagochtend voor de vieringen, maar ook niet door de week. In de dagen die volgden op het besluit van de overheid zijn we als kerk op zoek gegaan naar nieuwe manieren van samenzijn. We konden ons niet herinneren dat de kerk ooit gesloten was op zondag of door de week. Er gebeurde echter ook iets moois, allerlei initiatieven doken op. Gelukkig hebben wij een actieve redactie voor de website. We besloten daar vast enkele mededelingen op te zetten en ook een wat bezinnend stuk over de gesloten kerkdeuren", vertelt de predikant over de eerste week nadat het kabinet het sluiten van bijeenkomsten van meer dan honderd mensen had bekendgemaakt.

Via internet

Vanaf zondag 22 maart wordt elke zondag (voorzover de maatregelen van overheidswege dit toelaten) een gefilmd ochtendgebed gemaakt en uitgezonden. "We lezen het Bijbelgedeelte voor die zondag, we laten onze symbolische schikking zien, er is een meditatie, een gebed en muziek. Op deze wijze hopen we te laten zien hoe we ook in vreemde tijden er voor elkaar kunnen zijn. We kiezen ervoor een speciale dienst te maken, kort, meditatief en uitnodigend. Bij de filmopnamen hoeven slechts enkele personen aanwezig te zijn."
Het filmpje is via de website www.kerk-de-ark.nl te bekijken.
Antoinette van der Wel: "Tegelijkertijd zijn er allerlei kleine initiatieven. Via de website wordt een opdracht voor de kinderen en volwassenen gedeeld. Jongeren bieden aan te helpen met boodschappen. Ook worden er drie schriften doorgegeven in de gemeente. Daarin delen mensen wat hen helpt in deze dagen, waar ze troost en bemoediging uit putten. De telefoon wordt regelmatig opgepakt om mensen die geen bezoek kunnen ontvangen te laten weten dat ze niet vergeten worden. Zo houden we op allerlei manieren contact met elkaar.
Kerk zijn in deze dagen is opeens niet meer vanzelfsprekend. Toch ervaren we juist nu hoe goed het is om naar elkaar om te zien, om elkaar te bemoedigen, om in alle onrust te proberen de rust te bewaren."
Ook andere kerken in Lansingerland bemoedigen hun gemeenteleden en anderen in deze tijd van onrust en onzekerheid. Zie hiervoor onze rubriek Kerkdiensten, elders in deze krant.