Waar liefde is, is samenleven

Lansingerland - Valentijnsdag, de dag waarop ik dit schrijf, is dé dag van dé liefde. Margreet (mijn vriendin) en ik wensen elkaar op sarcastische wijze bij de kassa van de buurtsuper in Rozenoord een prettige valentijnsdag. Voor ons liever niet het commercieel georiënteerd soort liefde. Maar wat dan? In eerste plaats liefde voor ons, onze naasten, maar ook liefde voor onze omgeving... de medemens.

Maar wat is dat nu eigenlijk liefde? Het gevoel van houden van, vaak ongrijpbaar en niet in woorden uit te drukken. Voor mij in ieder geval niet. Steeds vaker merk ik echter dat liefde de meest fundamentele van alle waarden is. Vanuit liefde worden andere voor mij belangrijke waarden als het ware geboren. Want kun je respect en vertrouwen hebben of überhaupt betrouwbaar zijn zonder liefde?
In herinnering zie ik een paar jaar geleden een eerstejaars social work student staan tegenover de rest van de klas. De klas ziet respect als belangrijkste waarde. Opgegroeid in een arm Georgië waar de naweeën van de Sovjet-Unie nog dagelijks voelbaar waren, stelt zij echter dat de waarde vrijheid voor haar boven respect gaat. De uitleg die zij geeft begrijpen haar medestudenten niet en zij lijken zich daardoor weinig in te leven in wat zij vertelt. Weinig liefde. Op de vraag wat respect voor hen betekent geeft iedereen uit de klas een ander antwoord.. Geen duidelijke motivatie. Ik ben het in dat kwetsbare moment roerend met haar vrijheid eens.
Inmiddels een aantal jaren later zie ik echter niet vrijheid maar liefde als de oorsprong. Als je anderen liefhebt gun je hen de vrijheid zich te ontplooien, te zijn of ontdekken wie zij zijn. Daarin vinden zij tevens de veiligheid om fouten te maken en niet 'afgestraft' te worden wanneer het even niet loopt zoals zij of wij hadden gehoopt. Je gunt hen het vertrouwen en je hebt respect voor onderlinge verschillen. Het veronderstelt tevens een betrouwbaar karakter en een compassievol zelf.

De Adviesraad Sociaal Domein Lansingerland (ASD) probeert er met liefde voor de medemens te zijn als schakel tussen onze lokale overheid en u, de burger. Om Gandhi vrij te quoten: Waar liefde is, is samenleven. Wij hopen dat u dit ook als zodanig ervaart.
Op 2 juni 2020 organiseert de ASD een themabijeenkomst over de Omgevingswet. U bent van harte uitgenodigd. Houd de lokale media en de website van de ASD in de gaten voor meer informatie.
Met vriendelijke groet, ook namens de ASD,

Thijs de Back
www.asd-lansingerland.nl