Anne Frankschool wint project- en innovatieprijs

Bleiswijk - Zaterdag 7 december was een spannende dag voor het team City Shakers van de Anne Frankschool. Het team, met kinderen uit de groepen 6, 7 en 8, mocht naar de TU in Delft voor de regiofinale van de First Lego League (FLL). Met succes: het robotteam eindigde verdienstelijk in de middenmoot en het projectteam won de innovatieprijs.

In de regiofinale lieten ze zien wat ze - als wetenschappers en technici in de dop - hadden geleerd over het programmeren van een robot en het projectmatig oplossen van een probleem uit de praktijk. De idee achter de FLL is kinderen enthousiast te maken voor wetenschap en techniek door ze als groep aan opdrachten te laten werken. En dat is nu net een manier van werken die de kinderen van de Anne Frankschool met de paplepel krijgen ingegoten. Met WereldOriëntatie Leren ze namelijk door te Onderzoeken en Samen te werken (WO-LOS).

Autonome robot

Het FLL thema van dit jaar was ‘City Shaping’, oftewel stadsontwikkeling. Een van de opdrachten was het ontwerpen, bouwen en programmeren van een autonome robot. Op een speelveld dat eruitzag als een stad, moest de robot missies uitvoeren. Bijvoorbeeld het oplossen van een fileprobleem, door de rijbaan met auto’s omhoog te klappen. Het bouwen en programmeren ging al beter dan de vorige jaren. Mede met dank aan de sponsors Diz informatiezuilen, Doma airco en Havecon. Dankzij hun steun konden meer – en soms kostbare - onderdelen worden gekocht die het werk makkelijker maakten.
Bij de innovatieopdracht ontwierpen de City Shakers een duurzame, CO2 neutrale derde stadsbrug voor Rotterdam. Tijdens hun voorbereiding zijn de kinderen te gast geweest bij advies- en ingenieursbureau Movares. Daar weten ze immers veel over het (technisch) oplossen van omgevingsvraagstukken. Vol inspiratie werd een leuke verbinding tussen de wijken De Esch en Feyenoord bedacht. Op de brug zijn loopbanden voor voetgangers (of fietsers, als ze maar wel afstappen), en fietspaden voor (e-)fietsers en (e-)scooters. De kinderen vonden dat Rotterdam voor toeristen wel wat aantrekkelijker mag. Dus bedachten ze gondels boven het brugdek, waarmee je de Maas oversteekt terwijl je de omgeving bekijkt. Door zonnepanelen op de brug, windturbines in de pilaren en batterijen voor energieopslag bij de landhoofden, is het geheel energie neutraal. Met dit idee, zichtbaar gemaakt in een aansprekende maquette, wonnen de City Shakers de eerste prijs voor innovatie en projectaanpak. De kinderen zijn benieuwd of Rotterdam Stadsontwikkeling naar hun ideeën wil luisteren. En, wie weet, (deels) wil toepassen in het echte ontwerp van de derde stadsbrug!
Restaurant Pasto trakteert het team op een welverdiend etentje. Tijdens deze projectafsluiting zullen de City Shakers ongetwijfeld vol trots hun gewonnen Legobeker laten zien.