Overhandiging eerste vierwielfiets

Bergschenhoek - Woensdag 4 december was het eindelijk zover: de eerste vierwielfiets van Lansingerland werd uitgereikt aan mevrouw Altewischer (80). Onder een prachtig winterzonnetje mocht zij het eerste tochtje met deze speciale fiets maken.

Marianne Karsemeijer

Dochter Ellen vertelt dat haar moeder minder mobiel is en na het overlijden van haar vader, verleden jaar, is ze erg aan huis gebonden. Ze maakt wel gebruik van de 3B-Bus en ze heeft een taxipas, maar ze kan niet zelfstandig op pad. Via de gemeente zijn ze terecht gekomen bij Jochen Bilderbeek van Ergotherapiepraktijk Emergo. Hij werkt als ergotherapeut veel met de gemeente samen en is gaan kijken met welke voorziening mevrouw Altewischer het beste geholpen zou zijn. Mevrouw wilde graag zelfstandig naar buiten, maar ze wilde geen scootmobiel omdat ze graag in beweging wil blijven. Dan is een fiets een mooie optie. Jochen is met mevrouw gaan oefenen op een driewielfiets, de standaard optie vanuit de gemeente voor wie in aanmerking komt voor een aangepaste fiets. Maar na vijf à zes uur oefenen was mevrouw Altewischer nog steeds niet gewend aan de andere manier van fietsen en was ze bovendien angstig geworden. "Voor veel mensen is een driewieler een prima oplossing", zegt Jochen. "Maar ik heb inmiddels ervaren dat hoe ouder je bent en hoe langer je hebt gefietst op een gewone fiets, hoe moeilijker het is om aan een driewieler te wennen."

Zo lang mogelijk zelf fietsen

Jochen heeft toen contact opgenomen met Robert van Hees van 4wieler.nl. Jochen wist dat een vierwieler een goed alternatief is voor mensen die niet kunnen wennen aan een driewieler. Ongeveer twee jaar geleden zijn Jochen en Robert in samenwerking met Fysiotherapie Lansingerland en de Thuiszorgwinkel in Bleiswijk gaan werken aan het stimuleren van fietsen, in plaats van het gebruiken van een scootmobiel. De scootmobiel is een logische stap voor mensen die minder mobiel zijn, maar voor veel mensen is het leren rijden in een scootmobiel ook niet altijd makkelijk en bovendien beweeg je niet. Een drie- of een vierwieler is dan een veel betere keuze voor mensen die nog in staat zijn om te fietsen. In de Thuiszorgwinkel in Bleiswijk staat al langer een vierwielfiets op proef die gebruikt kan worden voor mensen die niet meer op een gewone fiets kunnen rijden. Mevrouw Altewischer is naar Bleiswijk gekomen om de vierwielfiets uit te proberen. "Mevrouw reed na tien minuten op de vierwieler al beter dan na uren op de driewieler", zegt Jochen. "'Ze was veel meer ontspannen, het was direct duidelijk dat dit de passende voorziening was". Toen begon het traject om het bij de gemeente rond te krijgen en dat duurde een aantal maanden. Er moest een PGB (Persoons Gebonden Budget) aangevraagd worden, maar uiteindelijk is het gelukt en mag mevrouw de fiets in ontvangst nemen.

Prachtige fiets

Mevrouw Altewischer is de eerste die via de WMO (Wet maatschappelijke ondersteuning) een vierwielfiets heeft ontvangen. Ze is erg blij dat het uiteindelijk gelukt is. Ze is nu weer in staat om alleen naar buiten te gaan en heeft zo een stuk zelfstandigheid terug. "Ik vind het heerlijk dat ik nu zo zelf ergens naar toe kan rijden", zegt ze. "Nu kan ik ook naar het herdenkingsbos waar een boom voor mijn man geplant is". Het mooie van deze fiets is dat hij opvouwbaar is. Hij is veel compacter te maken, zodat hij makkelijk in een schuur past. Bovendien kan hij in opgeklapte staat ook fungeren als rollator. Natuurlijk moest de fiets direct uitgeprobeerd worden. Samen met Robert van 4wieler.nl, Jochen, dochters Ellen en Annemieke en zoon Bart maakte mevrouw Altewischer haar eerste tochtje. Ze genoot.