Inrichting ruimte rond A16 Rotterdam

Lansingerland – Commissie Ruimte had vorige week de vaststelling van het bestemmingsplan A16 Rotterdam voor het gedeelte van Lansingerland op de agenda staan. Er waren vragen over de aanplant van bomen ter compensatie van de bomenkap, de juridische toets voor bevoegdheden tussen Rijkswaterstaat en gemeente Lansingerland, en het doen van een veiligheidstoets bij aanleg van een buisleidingenstelsel dichterbij woonwijk Rodenrijs-West.

Freek J. Zijlstra

Alex Gellweiler, lid van de bewonersgroep Rodenrijs-West, sprak de aanwezigen toe over de verplaatsing van een reserveringsstrook voor een buisleidingenstrook in o.a. de Vlinderstrik West. Het voorkeurstracé voor die buisleidingenstrook is al in 2012 vastgesteld. Gellweiler heeft een zienswijze ingediend en daarop van de gemeente een repliek van vier pagina’s ontvangen. In zijn optiek mag Rijkswaterstaat niet het initiatief nemen om de strook meer noordelijk aan te leggen, daartoe is alleen de gemeente gemachtigd. Als de strook dichter bij de bebouwing komt, moet er een nieuwe risico-evaluatie plaatsvinden, denkt hij. Als de strook op de oorspronkelijke wordt aangelegd, had de snelweg in zuidelijke richting verplaatst moeten worden.
De politieke partijen in de commissie vragen de wethouder om helderheid. Michiel Muis: “Als je veel tekst nodig hebt om iets uit te leggen, rijst bij mij de twijfel.” Mauriel van As (VVD): “Het tracé komt er gewoon, dat sluit niet uit dat een en ander goed geregeld moet worden, inclusief de doorgaande fietsroutes. Het gaat toch om een reserveringsstrook, dus is er nu nog geen risico.”
Volgens wethouder Kathy Arends heeft er een juridische toetsing plaatsgevonden en liggen de bevoegdheden vast. “We wijken niet af van het tracé, we blijven in het zoekgebied, dat betekent dat als er een aanvraag voor het leggen van een buisleiding komt, er een toets op risicofactoren met betrekking tot de veiligheid wordt uitgevoerd.”
Michiel Muis betreurt het dat Rotta niet in het vooroverleg is betrokken over de aantallen herplant van bomen en op welke locaties langs het tracé dat gaat plaatsvinden. Ook Georgine Zwinkels (Leefbaar 3B) wil precies weten hoeveel bomen er gerooid zijn en welke aantallen op welke plaatsen daarvoor terugkomen. Volgens wethouder Arends is Rijkswaterstaat bezig een overzicht samen te stellen en ze zegde toe dat zo snel mogelijk naar de raad door te sturen. Met de toezeggingen van de wethouder op zak wordt het bestemmingsplan ter afhamering naar de raad gestuurd.