Eindelijk weer verlichting

Berkel en Rodenrijs - Tijdens de vergadering van de Commissie Ruimte van 12 november jl. werd opgemerkt dat de verlichting op de rotonde Boterdorpseweg/Raadhuislaan al weken defect is en gevraagd werd of er spoedig iets gedaan kon worden aan deze onveilige situatie. De niet werkende verlichting is een aantal malen doorgegeven aan netbeheerder Stedin en gevraagd is afdoende maatregelen te nemen.

Wij hebben de afgelopen weken ook een aantal keren bij een beleidsambtenaar gevraagd naar de voortgang van deze calamiteit en gesuggereerd of de situatie misschien zo blijft totdat deze rotonde in april 2020 op de schop gaat. 'Het kan toch niet zo zijn dat zo'n drukke en nog steeds fietsgevaarlijke oversteek ook nog eens te weinig verlicht wordt?' was onze indringende vraag.
Op woensdag 4 december stuurde de communicatieadviseur het volgende bericht: "De niet werkende verlichting op de rotonde Raadhuislaan en het stuk Boterdorpseweg tussen de rotonde en de HSL is bij de gemeente bekend. We hebben de storing anderhalve maand geleden gemeld bij Stedin met de bedoeling om het probleem snel op te lossen. Stedin is namelijk eigenaar/beheerder van dit deel van het openbare verlichting netwerk. Omdat de verlichting nog altijd niet ging branden, hebben we de storing opnieuw bij Stedin gemeld. Stedin is vervolgens een paar dagen aan het werk geweest om te proberen de storing te verhelpen. Ze hebben een kabel door de lucht gespannen, waardoor een deel van de verlichting het nu weer doet. Maar een deel doet het dus nog niet."
Wethouder Simon Fortuyn vult aan: “We vinden dit echt te lang duren. Verkeersveiligheid is hartstikke belangrijk. Daarom voeren we deze week een noodmaatregel uit met kabels door de lucht. Zo moet de verlichting weer gaan branden. We zijn hier als gemeente dus erg afhankelijk van de acties van Stedin, maar lossen het wel op.“ Twee dagen later functioneerde de verlichting weer.
In een brief aan de gemeenteraad meldt het college op 2 december jl.: "​Bij het verbeteren van de fietsveiligheid van de rotondes wordt overigens gelijktijdig de verlichting vernieuwd. Hierbij leggen we een gemeentelijk openbare verlichting netwerk aan. Met het eigen openbare verlichting netwerk zijn we bij storingen niet afhankelijk van Stedin. Hiermee zorgen we als gemeente dat we zelf de regie in handen hebben en storingen sneller kunnen oplossen."