Geen wind, geen regen, alleen maar stralende kinderen met verwachtingsvolle koppies die aan de hand of op de schouders vol verwachting uitkeken naar Sint en zijn Zwarte Pieten. Elk jaar weer lukt het de organisatoren van de winkeliersverenigingen om van de intocht van de Goedheiligman een groot kinderfeest te maken. Wat was iedereen op de volle pleinen en langs de routes blij om zowel in Berkel en Rodenrijs als Bergschenhoek Sinterklaas te zien en horen naderen in een koets. Vergezeld van de vrolijke Muziekpieten, maar ook de Strooi- en Uitdeelpieten. Allemaal schitterend in het pak, pepernoten uitdelend en … lekker zwart zoals we al jaren gewend zijn!
Ook de agenten die op afstand meekeken genoten van de sfeer; ze kunnen er ook niets aan doen dat ze gestuurd worden om een oogje in het zeil te houden. Voor de kinderen die er langs liepen meteen de mogelijkheid ze een handje te geven, want in hun ogen verdienen ze die net zo veel als een handje van de Sint.
Dit jaar ook heel veel kinderen die verkleed in een Pieten- of Sintpak de intocht kwamen meevieren. Onbekommerd vieren van een traditioneel feest voor iedereen, want volgens mij krijgt dat hele kleine groepje dat het anders wil vieren veel te veel een podium in de media. Negeren dus? Ja, want Piet is zwart van de schoorsteen en nergens anders van. Moeten we dat nog eens uitleggen? Welnee; zaterdag gewoon weer zwaaien en genieten in Bleiswijk waar Sint en zijn Zwarte Pieten arriveren met de boot.

Trees Borkus-Henskens