Eigenaren van fietsen worden steeds vaker geconfronteerd met dieven die het niet schuwen zich lichamelijk in te spannen. Ze tillen het hekwerk waar de fiets met een tweede slot aan vastgemaakt is uit de grond en gaan er met de fiets vandoor. Vervolgens wordt de fiets zo snel mogelijk op Marktplaats te koop aangeboden. Als de deal lukt, dan heb je je geld snel verdiend. Op naar de volgende fiets.
Dus let op aan welk hek je je fiets vastzet. Misschien eerst het hek ergens aan bevestigen...
Een lezer attendeert ons er echter ook op dat er steeds minder fietsrekken in de winkelcentra worden neergezet. Vaak wordt volstaan met een tekening van een fiets op speciaal aangewezen plekken in de straat of op het plein. Je kunt je fiets dan nergens aan vastzetten en als het hard waait, liggen alle fietsen op een hoop.
Auto- en woninginbraken zijn er ook genoeg in Lansingerland. Wie iets verdachts ziet, kan direct 112 bellen. En dat heeft resultaat, zo bewezen buurtbewoners van een woninginbraak in Bergschenhoek. Door hun oplettendheid konden twee inbrekers door de politie worden aangehouden.
Allemaal zaken die van belang zijn, maar bij het horen van de snelle actie van een burgerhulpverlener die samen met professionele hulpverleners het leven van een vrouw hebben gered, dan besef je weer hoe belangrijk het is dat we niet alleen op onze spullen letten, maar juist ook op elkaar!

Annette Docter