In deze aflevering (222) van Heden & Verleden staat het Polderhuis centraal. Over de periode 1906 - 1976, het eerste leven van het Polderhuis, hebben we al eerder geschreven. Deze aflevering gaat over de periode 1976 - 2019, het tweede leven van dit monumentale pand.

Wie wil reageren of ideeën heeft voor Heden & Verleden kan contact opnemen met de redactie: tel. 010 - 5118892 (keuze 2) of redactie@de-heraut.nl.

Door Fried Füss

Het tweede leven van het Polderhuis

Het Polderhuis aan de Bergweg-Noord in Bergschenhoek werd in 1906 gebouwd als bestuursgebouw voor de Polder Bleiswijk. En tevens als woning en kantoor voor de polderopziener. In het rechter gedeelte was het huis met de werkplaats van de zeilmaker. Het monumentale pand kent inmiddels een divers gebruik. Maar het had ook al lang gesloopt kunnen zijn.

In 1976 werd het Polderhuis eigendom van de gemeente Bergschenhoek. In 2017 zette Lansingerland het pand weer te koop. In september 2019 werd met een kopende partij overeenstemming bereikt. Als de juridische overdracht binnenkort een feit is begint het derde leven van het Polderhuis. Over de periode 1906 - 1976, het eerste leven van het Polderhuis, is al twee maal geschreven in deze rubriek. Deze aflevering gaat over de periode 1976 - 2019, het tweede leven van het Polderhuis. Sinds 2001 is het markante gebouw een Rijksmonument.

Gemeente Bergschenhoek

Op 1 januari 1974 werden de taken van het polderbestuur en de opziener door het Hoogheemraadschap van Schieland overgenomen. Schieland zocht daarna een koper voor het Polderhuis. In juni 1976 kocht Bergschenhoek het pand voor een bedrag van 280.000 gulden. Een strook polderhuisgrond langs de Beethovenlaan was al eerder door Schieland verkocht. De gemeente wilde het Polderhuis een nuttige bestemming geven maar slopen was ook een optie. In 1977 besloot Bergschenhoek dat het Polderhuis zou moeten gaan dienen als ontmoetings- en ontspanningscentrum. Voor 117.000 gulden kreeg de buitenkant een onderhoudsbeurt en de binnenkant werd aangepast voor gebruik.

De Hoekse jeugd

De jaren zeventig van de vorige eeuw: oliecrisis, hippies, Dolle Mina, hotpants, Abba, The Birds, Oueen, etc. 'Er is hier weinig te doen voor de jeugd' was al jaren de klacht op het dorp. Vanuit de politiek namen Henk Schipper en Mike Blijleven in 1976 het initiatief om contact te leggen met de diverse groeperingen jeugd. Uit een toen gehouden enquête bleek dat de jeugd graag een jeugdsoos wilde. Een werkgroep ging van start en in 1977 werd in het Gidsengebouwtje een jeugdsociëteit opgericht. Met de gemeente werd daarna overeenstemming bereikt over het gebruik van het Polderhuis. De soosjeugd kreeg een startsubsidie en na veel zelfwerkzaamheid werd de eigen soosruimte realiteit. In september 1978 werd het Gemeentelijk cultureel centrum Het Polderhuis officieel geopend.

De gebruikers

De begane grond kwam in gebruik bij Jeugdsociëteit Het Polderhuis. En in de ruimten op de eerste verdieping organiseerden de Werkgroep Buitenlandse Werknemers, de Peutersoos, Jeugdvereniging Jodocus en het Hoekse Vrouwenhuis hun activiteiten. De voormalige zeilmakerswoning bleef als woonhuis gehandhaafd. Naast de gewone soosmiddagen en -avonden organiseerde de activiteitencommissie van de soos regelmatig specials zoals een popmaand, een wijnfeest, een jamavond, het midzomerfeest, Koninginnedag, de oudejaarsnachtviering en het haring- en bierfeest. Tien jaar Jeugdsociëteit Het Polderhuis werd in 1988 uitgebreid gevierd. Het Polderhuis was 'ingepakt' met op het dak een megastrik.
Na verloop van tijd gingen huurders weg en kwamen er weer nieuwe. Zoals baby- en peuteropvang Olleke Bolleke (1986), de V.O.S.-vrouwen, de Streekmuziekschool, de E.H.B.O. en de Stichting Algemene Muzikale Vorming.
Vanaf het begin van de jaren negentig probeert het gemeentebestuur om het Polderhuis te verkopen. Het gebouw is onder andere te duur in onderhoud. Er zijn wel geïnteresseerde kopers maar ook verontruste buurtbewoners. En opnieuw dreigt er sloop. Uiteindelijk wordt er besloten om het Polderhuis toch te behouden en het verval een halt toe te roepen. Want er is een potje met geld 'gevonden'. In 1996 begint een anderhalf miljoen gulden kostende grote renovatie van de buitenkant en de binnenkant.

Een nieuwe huurder

In het vernieuwde Polderhuis komt in 1997 één hoofdhuurder. Het is de Stichting Muziekschool en Cultureel Centrum Polderhuis Bergschenhoek. Deze stichting heeft een voorgeschiedenis. In 1992 nam Jan Teeuw met enkele andere muziekdocenten het initiatief tot de oprichting van de Stichting Streekmuziekschool Bergschenhoek. De school groeide voorspoedig en er werd lesgegeven op diverse locaties. In 1997 werd besloten om met de Stichting Algemene Muzikale Vorming op te gaan in de hierboven genoemde stichting. Op 7 juni 1997 heropende burgemeester mevrouw mr. E.L.V. Chevalier- Beltman het vernieuwde Polderhuis. Op verzoek van directeur Jan Teeuw onthulde zij aan de vaart een naambord. De groei van de muziekschool zette door en ook in de twee buurdorpen werd les gegeven. Anno 2005 waren er 32 docenten aan de school verbonden.

Eeuwfeest in 2006

Vanaf 2003 organiseerde de muziekschool jaarlijks een docentenconcert en een open dag. In 2006 was dat op 9 en 10 juni in een grote tent in de Leeuwenkuil en in het Polderhuis. Vanuit de Hoekse gemeenteraad kreeg Jan Teeuw begin 2006 het verzoek om aandacht te gaan besteden aan 100 jaar Polderhuis. Het werd een geslaagde happening waarbij Theatergroep Vlammen en de Historische Vereniging den Berchsen hoeck ook een bijdrage leverden. De gemeente Bergschenhoek betaalde de extra kosten voor de jubileumviering. In het versierde Polderhuis was een tentoonstelling ingericht over de geschiedenis van de Polder Bleiswijk en het Polderhuis.

De periode tot 2019

De laatste ruim tien jaar was Jay’s Place muziek, zang & dans, de hoofdhuurder van het Polderhuis. In april 2015 werd door b. en w. van Lansingerland bekend gemaakt dat zeven van de tien sociaal-culturele gebouwen zouden worden afgestoten. Daarbij was ook het Polderhuis dat in december 2017 in de verkoop ging. In april 2018 waren er drie inschrijvers. Het college besloot daarna om verder te praten met de indieners van het beste voorstel. Op 21 augustus 2019 publiceerde de gemeente Lansingerland de omgevingsvergunning voor het Polderhuis betreffende een Bed & Breakfast, een kleine daghoreca en een vergaderlocatie. Het rechter gedeelte van het Polderhuis, de voormalige zeilmakerswoning en waar de schrijver dezes het levenslicht zag, blijft woonhuis. Op 13 september 2019 werd een koopovereenkomst getekend. De juridische overdracht is naar verwachting eind oktober 2019. De start van een hopelijk succesvolle onderneming.