Je hebt vast wel eens een hert gezien. Herten zijn indrukwekkende dieren. Groot en sterk. In Psalm 42 ontmoeten we een vrouwelijk hert: een hinde. Ze heeft dorst. Herten drinken sowieso al weinig. Deze hinde is dus ergens waar al lange tijd geen water is. De droge Veluwe van afgelopen zomer was een waterrijke plek vergeleken met de omgeving van de hinde uit deze Psalm. Je ziet het voor je: ze zoekt. Ruikt. Kijkt. En uiteindelijk schreeuwt ze het uit. Zo groot is haar dorst.
Mij is het net zo, zegt de dichter van deze Psalm. Ik verlang hevig naar mijn God. Wat is er dan aan de hand? De Psalmdichter voelt dat God afwezig is. God trekt zich tijdelijk terug uit het leven van deze Psalmist. En dat is moeilijk. De dichter weet dat God eerlijk en rechtvaardig is, ook als Hij zich terugtrekt als straf op onze zonden. Maar de dichter weet: God alleen kan mijn hart vervullen. Ik mis God, ik mis zijn liefdevolle nabijheid.
Het klinkt misschien gek, maar eigenlijk is deze ervaring heel goed. Natuurlijk is het moeilijk als je ervaart dat God ver weg is. Maar tegelijk: het feit dat hij God mist, dat betekent dat hij zonder God niet kan leven.
Heeft u dat ook wel eens? Herken jij deze ervaring? Dat je God mist. Dat je je afvraagt: waar is God? Deze Psalm zegt dan tegen ons: neem dat gevoel serieus. Pak de Bijbel. Lees bijvoorbeeld Psalm 42. Zoek God. Want als je Hem zoekt, dan laat Hij zich vinden! Dat heeft Hij zelf beloofd.
Weet u wie ook God miste? Wie deze ervaring enorm intens heeft meegemaakt en doorstaan? Dat is de Heere Jezus. Hij riep het uit, aan het kruishout: Mijn God, Mijn God, waarom heeft U Mij verlaten? Hij was toen eenzaam. Verlaten. Hij ervaarde werkelijk de diepte van Gods oordeel. Onvoorstelbaar. Hij heeft zo geleden, zodat in deze wereld de blijde boodschap mag klinken: ieder die in Jezus gelooft, zal niet verloren gaan, maar het eeuwige leven ontvangen!
Als u verlangt naar Jezus Christus, dan mag u bij Hem komen. Dan geeft Hij het eeuwige leven in Gods nabijheid. De Heere zegt het zelf tegen ons: kom bij Mij! Zoek Mij. Luister naar Mij, in de Bijbel, in de kerk. Opdat je mag ‘drinken’ van het rijke evangelie!
“Als een hert dat verlangt naar water, zo verlangt mijn ziel naar U.
U alleen kunt mijn hart vervullen, mijn aanbidding is voor U!”

Ds. C. Koster
Gereformeerde kerk (hersteld)
Lansingerland