Per 1 juli mogen fietsers hun mobieltje niet meer vasthouden als ze deelnemen aan het verkeer. Ik heb me altijd afgevraagd hoe fietsers, maar ook automobilisten, het voor elkaar krijgen te appen of wat ze ook met hun smartphone doen, terwijl ze aan het fietsen zijn of een auto besturen.
Het is al even geleden toen ik het ook een keer op de fiets probeerde. Telefoon zat in m'n jaszak toen er achter elkaar wat piepjes te horen waren. Nieuwsgierig als ik ben, maar op dat moment ook in redelijke haast verkerend, pakte ik m'n mobiel uit m'n jaszak om even te kijken wat er aan de hand was. Op het scherm was een gedeelte van een paar berichtjes te zien, dus dat betekende even de toegangscode intypen en vervolgens het bericht lezen en het liefst ook nog even beantwoorden. Voordat ik dat allemaal goed en wel voor elkaar had, reed ik al de berm in. Kortom, dat was de eerste en tevens laatste keer.
Anderen zijn daar klaarblijkelijk handiger in dan ik en zij besturen hun fiets of auto terwijl zij op hun smartphone kijken alsof ze niets anders gewend zijn. En dat zal voor sommigen ook zo zijn. Zij rijden met oogkleppen op door de straten. Soms herken je ze als je ze nadert. Beetje slingerend, snelheid afnemend en blik naar beneden. Daarbij het risico lopend een ander omver te rijden of zelf aangereden te worden.
Hopelijk wordt het verbod dat per 1 juli voor fietsers geldt gehandhaafd en is iedereen er snel aan gewend. Ook de controle op automobilisten die aan het bellen of appen zijn mag wat mij betreft intensiever worden. Want als je iemand met laptop op schoot z'n auto ziet besturen dan vraag je je toch af waar iemand mee bezig is en mag daar wel een flinke bon tegenover staan.

Annette Docter