Martine opgetogen terug uit Utah

Bleiswijk - In januari beschreef een artikel in deze krant het verhaal van Martine Timmermans. Martine, werkzaam in de zorg met jongeren met gedragsproblemen, werd aangevallen en door de worsteling die daarop volgde kwam zij hard met haar hoofd op de grond terecht. Gevolg: een zware hersenschudding en een whiplash met blijvende klachten. Na een lang en mislukt revalidatieproject zat zij jaren thuis.

"Mijn leven stond op zijn kop. Van een onbezorgd, fijn, actief en druk sociaal leven naar volledig afgekeurd thuis op de bank, zonder bezoek, tv, muziek of het lezen van een tijdschrift of boek. Want alles zorgde voor ontzettende hoofdpijn en trok alle energie uit mijn lichaam. Mijn lijf stond 6,5 jaar lang op scherp." Artsen en behandelaars raadden haar aan om goed naar haar lichaam te luisteren, zichzelf niet voorbij te blijven lopen, te stoppen met vechten en de klachten te accepteren. Iets wat bij licht traumatisch hersenletsel de normale gang van zaken is in Nederland. "Na een aantal weken is het traject afgesloten met de woorden: 'Jammer dat we niet meer bereikt hebben. Heel veel succes verder.' En daar sta je dan. Eenzaam in je eigen wereld, niet wetende hoe je eruit moet komen. Me erbij neerleggen was op dat moment nog geen optie. Ik wilde maar één ding en dat was beter worden."

CognitiveFX

Dan komt Martine eind 2018 in aanraking met twee ervaringsverhalen over CognitiveFx in Utah. "Ik wist het meteen. Toen ik las wat de 5-daagse behandeling bij CognitiveFx precies inhoudt, wist ik niet meer goed hoe ik me voelde. Blij, verbaasd en euforisch, boos, verdrietig en verward, want ze zullen me toch niet even in vijf dagen van alle ellende afhelpen?" Een vrijblijvend consult via Skype leert dat zij de perfecte kandidaat is. Om de behandeling te kunnen bekostigen startte Martine een crowdfunding actie, onder andere via deze krant. Eind januari vertrekt zij, dankzij vele sponsors, vol verwachting richting Utah.
Martine: "De functionele MRI scan was erg vermoeiend. Testjes uitvoeren terwijl er een MRI scan van de hersenen wordt gemaakt. Op deze manier kunnen de artsen zien welke gebieden in de hersenen te weinig of juist teveel bloed krijgen. Een scan die in Nederland wel beschikbaar is, maar niet gebruikt wordt voor dit doeleinde. De uitslag was voor mij niet heel schokkend. Er kwam exact uit waar ik de afgelopen jaren zoveel last van heb gehad. Simpele multitask-oefeningen zorgen ervoor dat alle gebieden in de hersenen aan het werk moeten. De dagen daarna voelde ik mezelf vooruit gaan. Op vrijdag had ik de afsluitende functionele MRI scan. Mijn brein is in staat om weer prima te gaan functioneren!" Eenmaal thuis moet Martine blijven oefenen, dagelijks een uur trainen en twee keer per week naar de fysio. Het herstel verloopt met ups en downs, maar uiteindelijk hoopt Martine volledig onafhankelijk te kunnen worden!
Nu ik terug ben uit Amerika met meer energie en minder lichamelijke klachten, durf ik eindelijk de stap te zetten om voor mezelf te beginnen! Het is letterlijk de reis van mijn leven geworden."