Simon Fortuyn bericht over werk in uitvoering

Lansingerland – Tijdens de commissievergadering Ruimte van 4 december jl. berichtte wethouder Simon Fortuyn over actualiteiten van het college met betrekking tot de laatste ontwikkelingen bij RTHA, de N209, de landscheiding en de HSL.

Freek J. Zijlstra

Rotterdam The Hague Airport

De komende week worden alle stukken die tot nu toe verzameld zijn over de eventuele uitbreiding van vliegveld RTHA, de mogelijke uitplaatsing van de helikopter-haven en verschillende aanbevelingen tijdens de loop van het proces, vrijgegeven. Het college voorziet het pakket van een begeleidend schrijven en een zogenaamde oplegnotitie. Ook kwartiermaker Ewald van Vliet heeft een toelichting op zijn activiteiten toegevoegd. Fortuyn stelt voor bespreking van het pakket te agenderen in januari/februari van het nieuwe jaar en eventueel ter voorbereiding een beeldvormingsavond te houden waar door betrokkenen extra informatie gegeven kan worden.

N209

Er is ambtelijk overleg geweest met de provincie met betrekking tot de (on)veiligheid van de N209. Inwoners en college hebben veel zorgen, omdat er relatief gezien veel ongelukken gebeuren op deze weg. Dat wordt ook door de provincie onderkend. Er is tijdens het bezoek van de gedeputeerde aangedrongen op het nemen van maatregelen, op zo kort mogelijke termijn. De N209 is echter een provinciale weg met beperkte mogelijkheden (verschillende breedten over het traject, de ligging van de weg in de bebouwing). Daar waar mogelijk komt in het midden van de weg een verhoogde rijbaanscheiding (zogenaamde broodjes), echter niet in de lange bocht ter hoogte van Bleiswijk (daar komen ook nog schermen en vangrails in de beperkte bermen). Er komen waar dat mogelijk is bermverbreders (dat zijn grastegel-achtige elementen) en drempels ter hoogte van de kruisingen. Daar worden bovendien camera’s ter registratie van snelheid en door rood licht rijden geplaatst. Realisatie van de maatregelen in het eerste kwartaal van 2019.

Landscheiding

De verlichting op het fietspad over de Landscheiding is gereed. Het ontbrekende stuk, van Wildersekade tot aan Metro-station Rodenrijs, dat van Rotterdam is, zal alsnog van verlichting worden voorzien. Rotterdam draagt erin bij, Lansingerland voert het project uit en de MRDH verleent ook hiervoor subsidie.

HSL

Er is op 22 november jl. een overleg geweest met de stichting Stop Herrie HSL. Er is een lijvig rapport verschenen en dat zal binnenkort openbaar worden gemaakt. Vervolgbesprekingen staan gepland voor 7 februari 2019.