Schilderen van dieren heeft Bianca's voorkeur

Bergschenhoek - Bianca Nikerk studeerde rechten en heeft jarenlang gewerkt als juriste. Ze houdt erg veel van dieren en toen haar kat dood besloot ze deze te schilderen. Hier kreeg ze enthousiaste reacties op en werd de stap gezet om ook voor anderen een schilderij van hun lievelingsdier te maken. Vanaf dat moment schildert ze voornamelijk dieren en inmiddels heeft ze een flink aantal schilderijen gemaakt waarvan ze er een paar heeft 'terug geroepen' voor haar expositie in het gemeentehuis van Lansingerland. Tot aan de kerstdagen kunt u daar terecht om ze te bewonderen.

John Hofman

Omdat talent alleen niet voldoende is, besloot Bianca schilderles te nemen in het Polderhuis in Bergschenhoek. Inmiddels krijgt ze les van Dominique Rovers in Berkel en Rodenrijs.
Realistisch schilderen heeft haar voorkeur, niet zo zeer fotografisch want er zit altijd iets van haarzelf in. "Ik ben wel precies en wil met details het dier naar voren halen", zegt ze. In beginsel dus dieren, maar misschien gaat ze in de toekomst ook portretten schilderen. "M'n hart ligt nu bij dieren."
De expositie toont verschillende dieren zoals een hond of een schaap. Naast vrij werk, schildert ze ook vaak in opdracht. Vooral mensen die hun huisdier hebben verloren willen graag een schilderij als blijvende herinnering. "Ik heb er al een aantal verkocht en sommige heb ik even geleend voor mijn expositie."
Als ze schildert vergeet ze meestal de tijd en wordt zelfs onrustig als ze een paar dagen niet achter haar schildersezel heeft gezeten. "Het is mijn passie en kan niet zonder. Schilderen hoort gewoon bij mij." Soms krijgt ze geen echt goede foto van het dier en dan is het toch een uitdaging om de hond of de kat te laten lijken zoals deze echt was. Ze werkt meestal met olieverf hoewel ze de laatste tijd ook met pastelkrijt en pastelpotlood werkt. Beide hebben raakvlakken: je bouwt het op in laagjes. Olieverf moet echter langer drogen en met pastelkrijt gaat het sneller. De ogen van het dier vindt Bianca heel belangrijk. "Als je die goed schildert dan gaat het doek pas leven".
Thuis, op zolder heeft ze haar eigen atelier en daar is ze erg blij mee: "Ik word liever niet gestoord tijdens het schilderen en dat weet ons gezin".
Tot aan de kerstdagen kunt u, tijdens kantooruren, haar schilderijen in het gemeentehuis bekijken.