In deze aflevering (176) van Heden & Verleden vieren we feest met Sportvereniging TOGB, dat op 28 oktober 1928 werd opgericht en dit jaar het 90-jarig bestaan viert.

Wie wil reageren of ideeën heeft voor Heden & Verleden kan contact opnemen met de redactie: tel. 010 - 5118892 (keuze 2) of redactie@de-heraut.nl.

Door Rien Kuyvenhoven

TOGB viert 90-jarig jubileum

Niet meer weg te denken in onze samenleving. Sportvereniging TOGB, ooit begonnen als voetbalclub, opgericht op 28 oktober 1928 als amateur voetbalvereniging in Berkel en Rodenrijs. De thuiswedstrijden worden op sportpark Het Hoge Land gespeeld. Ook de accommodaties die de club in de loop der jaren gebruikte, hebben een verleden. Begonnen op een veld achter de r.k. kerk in de beginjaren met een kleine kantine. Later, 1965, verhuisde de club naar het Berkelse sportpark. Op Het Hoge Land stond een tweede en later derde clubhuis. De huidige fraaie kantine is inmiddels de vierde op rij, met ernaast een sporthal voor de handballers.

De huidige sportvereniging bestaat uit vier verschillende takken van sport: voetbal, handbal, tennis en biljarten. Het maakt de club tot een vereniging voor iedereen. En wie dacht dat het bij bovengenoemde viertal sporten blijft, heeft het mis want de nevenactiviteiten bij de club zijn legio. Supportersvereniging Geel Zwart organiseert deze activiteiten. TOGB is ook een club met een groot vrijwilligersbestand; zij zijn bij veel van deze activiteiten betrokken. Niemand zal bij de oprichting van de club in 1928 hebben kunnen vermoeden, dat TOGB als een beginnend voetbalclubje zo’n belangrijke plaats in onze gemeenschap zou innemen.
Begonnen om de verveling op de zondagmiddag te onderdrukken, omdat er in het dorp niets te doen was. Vertier zoeken in de stad Rotterdam werd niet altijd geapprecieerd. Het was in die tijd een zonde om danstenten of een bioscoop te bezoeken. Echter rond die tijd begonnen voetballiefhebbers zich te roeren, want de uitslagen van Rotterdamse clubs zoals Feyenoord, Sparta en Xerxes werden op de voet gevolgd. TOGB zag het levenslicht en groeide in de loop der jaren steeds meer uit. De gummibal die Frank van der Burg in die tijd kocht was de aanzet voor het oprichten van de club. In een boomgaard in Berkel werden de eerste partijtjes gespeeld waar de bal, omdat er op klompen werd gespeeld, binnen een paar weken sneuvelde. De Kwatta chocoladerepen brachten uitkomst. Duizend soldaatjes van de repen brachten een bal op die binnen enkele maanden bij elkaar werd gespaard. Men ging voetballen waar nu de Sterrenwijk is. Er werd gespeeld tussen het lange gras en de koeienvlaaien wat een grote aantrekkingskracht op de Berkelse jeugd had. Met andere woorden, de vereniging was geboren.

Families

In de loop der jaren heeft TOGB, mede door de grote katholieke gezinnen, nogal wat families gehad die hun stempel vooral in sportief opzicht op de club wisten te drukken. Vroeg in het bestaan van de club waren het de broers Olsthoorn die allerlei taken bij de club hebben vervuld. Koos Olsthoorn als leider en bestuurslid, Bertus als doelman, kleine Jantje als scheidsrechter, wedstrijdsecretaris en leider bij diverse elftallen. Henk Olsthoorn als militair in Indië in het Nederlands Militair Elftal. De nog in leven zijnde Frans Olsthoorn is nog iedere thuiswedstrijd vaste gast op sportpark Het Hoge Land.
Echter een nog grotere inbreng, was er van de familie Vermeulen waarvan het niet ongebruikelijk was dat het wedstrijdformulier van het eerste elftal op zondagmiddag gesierd werd met zeven namen Vermeulen. Dat riep bij de bezoekende verenigingen nogal eens vraagtekens op. Zeven broers in een eerste elftal? Die vraag werd in de bestuurskamer veelal gesteld.
Van de Vermeulens hebben ook enkele voetballers in de loop der jaren elders gespeeld. Jan Vermeulen in het befaamde elftal van CVV in Rotterdam met onder meer Sjaak Roggeveen die later nog meer naam zou maken bij de betaalde club Excelsior in Rotterdam. Jan Vermeulen werd later voorzitter als opvolger van Hans Snels die hem in zijn afscheidsspeech typeerde als de beste voetballer die TOGB heeft gehad.

Tot Ons Genoegen Berkel heeft altijd bestuurders en werkers gehad die jarenlang hun taak hebben kunnen vervullen. Wil van Velzen is een niet meer weg te denken secretaris binnen de vereniging. Voorzitters waren altijd echte clubmensen, denk aan Geert en zoon Aad Schuring, Ronald Hijdra, Jan Warby, Koos Swiebe, Hans Vonk, Ben Heezen, en nu Andy Wibier. Arie Best, nog steeds actief, heeft echter toch wel de meeste tijd in TOGB gestoken. Als het manusje van alles gaat hij op het Berkelse sportpark door het leven. TOGB zal met de inzet van al deze vrijwilligers de honderd jaar zeker volmaken!