Online shamen

Ik gaf je een stukje, een stukje van mij
Je zou het bewaren, maar maakte het kwijt
Je hebt het gebroken, dat stukje van mij
Je kon het niet laten, heb je eigenlijk spijt?
Van vertrouwen naar verraden
Blijf ik achter met de schaamte
Je hebt het gebroken, dat stukje van mij
Je zou het bewaren, maar ik raakte alles kwijt

Omdat ik mijn bijdrage aan deze rubriek altijd naar aanleiding van een popliedje schrijf, wil ik deze keer het emotionele en indrukwekkende liedje van Meau bespreken. Het gaat over het doorsturen van intieme beelden naar anderen die dat helemaal niet moeten ontvangen. En de boodschap is duidelijk: pas op naar wie je intieme beelden stuurt.
Online shamen is 'het ongewenst doorsturen van intieme beelden zonder dat er toestemming voor is gegeven'. Volgens expertisecentrum seksualiteit Rutgers zijn ruim 33.000 jongeren in de afgelopen zes maanden slachtoffer geworden van doorgestuurde berichten. Een schokkend aantal. Er gebeurt veel meer online dan vroeger en je seksualiteit ontdekken hoort daar ook bij. Maar het gebeurt heel vaak dat er niet over wordt nagedacht en dat het toch wordt doorgestuurd. Meau zei in een interview dat ze “met dit liedje daar echt iets aan wil veranderen, ik wil het bespreekbaar maken". Vooral door het gesprek ook te laten gaan over degenen die dat doorsturen vormgeeft, die gaat namelijk in de fout.

Oh, ik begrijp het niet, alle schuld, die ligt bij jou
Oh nee, en ze zien het niet, maar jij maakte de fout
En zie je echt zelf dan niet dat alles is kapotgemaakt door jou?

Waarom schrijf ik daarover in deze column over geloven: ik ben onder de indruk van het liedje, van de heftigheid van wat er met je kan gebeuren als je dit overkomt. Ik ben het eens met Meau, dat we hier alert op moeten zijn, dat je je zelf wel 100x moet bedenken voor je intieme beelden doorstuurt; en dat het goed is dat 'daders' erover nadenken wat je een ander aandoet door zoiets zomaar door te sturen. Ik vind het ook echt belangrijk dat ouders met hun kinderen bespreekbaar maken.
Tegelijk denk ik ook aan iets wat ik geloof: ik geloof echt dat iedereen gemaakt, geschapen is, naar Gods beeld. Ieder mens is prachtig en waardevol, zowel wat je denkt als je lijf. God houdt in Jezus van mensen en wil graag dat je voor Hem kiest, Hem volgt. Met Hem leeft. Daar hoort wat mij betreft ook bij dat je wat zo prachtig aan je is, je mooie lijf, niet zomaar deelt met iedereen. En dat als iemand zoiets intiems met jou zou delen, dat je daar super zorgvuldig mee omgaat. Want anders

Er is een litteken achtergelaten
En met de pijn laat je mij in de steek
Ik heb het gevoel dat ze over me praten
Ik ga ze voorbij, maar ze kijken nog steeds

Zegen voor u en jou bij het gesprek over dit onderwerp. Die zegen hebben we nodig.