Het belang van het volgen van een reanimatie- en AED-cursus

Bergschenhoek - De oproep via de buurtapp in verschillende wijken om zich aan te melden voor de reanimatiecursus en omgaan met een AED-apparaat, gegeven door EHBO-vereniging Bergschenhoek, heeft zijn vruchten afgeworpen. Binnen no time kwamen er vijftien aanmeldingen binnen. En dat is een mooie ontwikkeling, want het beheersen van reanimatie kan van groot belang zijn voor uw medemens.

John Hofman

De cursus omvat twee avonden en is reeds begonnen. De twaalf deelnemers zijn in twee groepen ingedeeld. De Heraut bezocht de eerste lesavond. De cursus wordt gegeven in het voormalige zaaltje aan de Smitshoek van Stichting Welzijn in Bergschenhoek.
“Vanavond sluiten we met de eerste groep de cursus af”, aldus John Meijer die al acht jaar lid is van EHBO Bergschenhoek en momenteel ook de opleiding voor instructeur Reanimatie/AED (BLS) volgt. “De cursus leert je reanimeren, het bedienen van het AED-apparaat en hoe te handelen bij verstikking. Na de twee avonden kun je het certificaat behalen.”
Naast zijn gewone werk is John reservist bij het Korps Mariniers en ook daar komt zo’n cursus én een EHBO-opleiding goed van pas. Als EHBO’er in Bergschenhoek zorgde hij er bijvoorbeeld voor dat er een AED kwam bij voetbalvereniging BVCB, omdat die na de brand van het clubhuis verloren was gegaan. Daarnaast heeft hij ook een buurt AED geregeld voor de Vissenwijk in Bergschenhoek die ook al meerdere malen is ingezet.
Tot nu toe wordt de cursus op de donderdagavond gegeven, van 19.30 tot 21.30 uur, maar dat kan per opleiding wisselen. Het is fijn als iemand over een EHBO-diploma beschikt, maar het kunnen reanimeren, de AED bedienen en weten wat je moet doen bij verstikking is al levensreddend. Het blijkt dat mensen zich niet snel aanmelden voor een complete EHBO-cursus want deze neemt zeven avonden van vier uur in beslag en dat is een hele opgave naast een baan. De bedoeling is dat dit wordt teruggebracht naar veertien lessen van twee uur, maar ook dat vraagt nog behoorlijk veel vrije tijd. Bovendien moet je om het goed bij te houden elk jaar een herhalingscursus volgen van vier avonden. Wat betreft de reanimatie- en AED-cursus is het ook aan te bevelen elk jaar een herhalingsles te volgen om de kennis op te frissen.
Wie belangstelling heeft een cursus te volgen kan zich aanmelden via secretariaat@ehbo-bergschenhoek.nl .