Stichting JIJ

Voor iedereen die te maken heeft met eetproblemen

Lansingerland - Naar schatting hebben zo’n 200.000 Nederlanders een eetprobleem, en dat aantal groeit. Eetproblemen komen voor in alle lagen van de bevolking: bij vrouwen en mannen, bij jong en oud. In één op de vier gevallen wordt het eetprobleem chronisch. De kans op duurzaam herstel is aanzienlijk groter als in de beginfase hulp wordt gezocht.

Door Anne Bakker

Stichting JIJ is een laagdrempelige, ervaringsdeskundige vrijwilligersorganisatie die ondersteuning biedt aan mensen met eetproblematiek. Iedereen (vanaf 12 jaar) die problemen heeft met eten kan zonder diagnose of verwijsbrief terecht voor hulp en advies. Eetprobleem is hierbij een parapluterm, want eetproblemen zijn er in allerlei vormen en variaties. Denk aan overeten, ondereten, dwangmatig eten, eetbuien, de hele dag aan eten denken, lichaamsobsessie, bovenmatig sporten, enzovoort.
Wat eetproblemen met elkaar gemeen hebben, is dat ze vaak samen gaan met gevoelens van zelfafwijzing, schaamte en eenzaamheid. Je trekt je terug, terwijl de obsessie steeds groter wordt. De eerste stap naar herstel is (leren) praten over wat er in je omgaat. Dit kun je oefenen in de veilige omgeving van Stichting JIJ. Het hele team – op een aantal mensen op kantoor na – heeft zelf ervaring met eetproblematiek. Dat maakt de drempel om erover te praten een stuk lager. Niks is gek of raar, iedereen weet en begrijpt uit ervaring wat het betekent om een eetprobleem te hebben.

Geen therapie

Ervaringsdeskundigheid is de grote kracht van Stichting JIJ. Maar verwacht geen therapie. Het aanbod is gericht op persoonlijke groei en ontwikkeling. Er is een hulplijn (telefoon en chat), een Open Spreekuur, Gesprek op Afspraak en je kunt ze mailen voor informatie en advies. Daarnaast kun je voor een klein bedrag deelnemen aan individuele ondersteuning of een groep, zoals een motivatiegroep of een jongerengroep. Niks is verplicht. Samen kijk je wat het beste past en wat mogelijk is. In de praktijk blijkt deze werkwijze heel effectief.
Naast het individuele en groepsondersteuningsaanbod (online en fysiek) kan je ook deelnemen aan activiteiten die plaatsvinden in het JIJ-huis, een veilige, huiselijke locatie in Rotterdam-Kralingen. Met een lidmaatschap kun je daar tijdens inloopuren terecht voor een kop koffie en sociaal contact, voor trainingen, workshops en leuke op herstel gerichte activiteiten. Vrijwilligers uit Lansingerland zijn van harte welkom om mee te helpen in het JIJ-huis!
Tot slot is er ook een aanbod voor naasten. Met naasten wordt iedereen bedoeld die in zijn of haar directe omgeving te maken heeft met iemand met een eetprobleem: familie, partners en vrienden. Want wat kun je nou beter wel/niet doen als naaste?
Meer weten? Op 8 juni is er een open dag in het JIJ-huis. Je bent vanaf 10.00 uur van harte welkom.
Kun je niet zo lang wachten? Kijk op de website stichting-jij.nl voor meer informatie en/of meld je aan voor een vrijblijvend informatiegesprek via info@stichting-jij.nl .